Comuna este locuită în principal de crescători de animale, agricultori și mici artizani, atât de naționalitate română, cât și poloneză, grație unei puternice comunități poloneze ajunsă pe aceste meleaguri pe la jumătatea secolului XVIII. Cum faima comunei în ceea ce privește ospitalitatea, calitatea serviciilor și pitorescul peisajului au adus o creștere semnificativă a numărului de turiști care vin aici, numărul pensiunilor agro-turistice este în continuă creștere, ceea ce va duce într-un viitor nu prea îndepărtat la transformarea gospodarilor tradiționali într-o populație de stațiune turistică. De altfel, prima realizare notabilă, din acest mandat, a Primarului Moldovan a fost finalizarea construcției și darea în folosință a Punctului de Informare Turistică, obiectiv realizat datorită unui proiect european.
Tot datorită banilor de la Comunitatea Europeană, obținuți prin intermediul GAL Sucevița-Putna, s-a realizat și necesara recondiționare a clădirii Primăriei, finalizată chiar în acest an aniversar. O altă acțiune în folosul comunității a fost și modernizarea spațiului destinat cimitirului din Mănăstirea Humorului, prin betonarea aleilor și montarea unor corpuri de iluminat. În realizarea acestui proiect, preotul Gheorghe Velniciuc a primit ajutor din partea primăriei, cu bani proveniți din veniturile locale.
Altfel viața primarului din Mănăstirea Humorului este o eternă alergătură între evenimentele mici ale vieții comunei, între un drum și un podeț, între un preot ortodox și unul catolic, lucru fără de care, cu siguranță,comuna în întregul ei, n-ar arăta atât de bine. Atunci când reușește să rămână în biroul său, ușa sa este mereu deschisă pentru oricine are sau n-are treabă cu el, de foarte multe ori, putând fi acolo până la ore târzii.
Bucovinean și tradiționalist, Constantin Moldovan reușește să mențină specificul acestor locuri la doar cinci kilometri de centrul orașului Gura Humorului și de tumultul civilizației, deoarece comuna are un ansamblu de dansuri și obiceiuri populare cunoscut și apreciat în regiune, tot aici funcționând și ansamblul de copii Voinicelul, codus de învățătoarea Elena Candrea. Fără urmă de surprindere, am aflat că mulți din îndrăgiții interpreți populari în Bucovina își au originea sau chiar sunt născuți aici și asta întrucât există o foarte puternică latură tradițională în zonă, foarte mulți dintre locuitorii comunei continuând să îmbrace portul popular duminica sau la sărbători.
Ar fi de povestit multe despre Constantin Moldovan și comuna care l-a ales ca primar, despre importanța păstrării datinilor strămoșești și mult mai importanta deschidere a comunei către viața modernă, despre îmbinarea dintre spiritualitatea acestor locuri și importanța introducerii acestui loc în circuitul cultural național. Să spunem numai, ca încheiere, că e nevoie de un pic de poezie, un dram de umor și o căruță de istorie, ca să poți fi un primar bun în aceste locuri.
Lasa un raspuns