În toți anii de când profesorul Constantin Moldovan este primar la Mănăstirea Humorului, pe 26 decembrie, în parcarea de lângă mânăstire are loc un mare spectacol folcloric și de datini de Crăciun oferit de către Primărie și Consiliul Local. Fiind el însuși unul din poeții Bucovinei, primarul nu pierde niciun prilej pentru a întări coeziunea locuitorilor comunei pe care o conduce, așa că, în vers sau în faptă, este mereu în fruntea oamenilor.
Pentru mai multe ore, începând cu ora 15:00, cetățenii comunei și turiștii veniți să petreacă sărbătorile în Bucovina se vor putea bucura gratuit de o adevărată revărsare de muzică și dansuri populare, în compania formațiilor și artiștilor de renume din zonă. Vor putea fi urmăriți copiii din ansamblul ”Voinicelul” ca și tinerii componenți ai grupului Căminului Cultural din localitate, componenții ansamblului ”Dor de la Humor” și îndrăgiți cântăreți de muzică populară dintre care nu va lipsi Alexandru Brădățan.
În continuare cele mai renumite trupe de obiceiuri populare vor aduce în parcarea din centrul comunei, obiceiurile din bătrâni, în toată splendoarea lor, spre deliciul spectatorilor, ”ursul”, ”capra”, ”cerbii” și altele. La spectacol vor participa și două trupe din Republica Moldova care se vor alătura polonezilor din Poiana Micului în prezentarea obiceiurilor altor popoare. Finalul spectacolului va fi constituit de un foc de artificii.
Pe parcursul spectacolului organizatorii vor oferi spectatorilor pahare cu țuică fiartă sau vin fiert pentru a alunga frigul și a da ghes oamenilor la joc. Din experiența anilor trecuți, spectacolul este o adevărată expoziție de port popular, un prilej în care gospodarii chiar sărbătoresc Crăciunul în Bucovina. Primarul Moldovan spune că preferă să organizeze asemenea spectacole sau cele două baluri ale gospodarilor(primul fiind chiar pe 6 ianuarie) în loc să cheltuiască bani la ziare și televiziuni pe mesaje de Crăciun.
Dealtfel Constantin Moldovan ne-a permis să publicăm una din poeziile sale care se potrivește perfect subiectului prezentului articol. Cum nu puteam găsi o încheiere mai bună, v-o dăruim însoțind-o cu îndemnul de a vizita Mănăstirea Humorului pe 26 decembrie.
Vin sărbătorile
Vin sărbătorile, grăbite,
S-alunge toate cele rele,
Valsând prin doruri adormite
Cu-ntregul lor alai de stele.
Revarsă-n vis, la fiecare,
Înțelepciune și speranță,
Iar prin povești nemuritoare
Parfum de vers și de romanță.
Lumina sfântă ne-mpresoară,
Se risipesc, în zare, norii
Și așteptăm, seară de seară,
S-apară, -n prag, colindătorii.
În viața asta, trecătoare,
Ne-ntoarcem fața spre iubire;
Lipsește doar omătul care
Ar da un plus de strălucire.
Așa că-ntreb, cu resemnare,
Având privirea-nrourată:
Pe unde stau ascunse, oare,
Zăpezile de altădată?
Este înălțător să găsești la numai cinci kilometri de civilizația trepidantă a orașului Gura Humorului o comunitate care se bucură încă să îmbrace portul popular și să iasă la horă în zi de sărbătoare pentru a petrece împreună câteva ore de bucurie. Poate că tocmai acest fel de comunitate este aceea care poate recunoaște meritele unui om, profesor și poet și să-l numească primar. Le dorim locuitorilor comunei Mănăstirea Humorului și tuturor bucovinenilor ”Sărbători Fericite”, bunăstare și belșug.
Lasa un raspuns