Pe lângă numeroasele beneficii, floarea-soarelui are un spectru larg de întrebuințări, atât ca plantă ornamentală cât și ca plantă comestibilă. Orginară din America de Nord și Centrală, floarea-soarelui este una dintre cele mai răspândite plante oleifere din România. Specie anuală, cu tulpină groasă, erectă și robustă, floarea-soarelui este cultivată cu succes pe cinci continente, fiind una dintre cele mai mari patru culturi din lume care produc semințe oleaginoase. Datorită condițiilor prielnice din țara noastră, floarea-soarelui are un potențial ridicat de producție. Dinamica producției de floarea soarelui diferă în functie de hibridul ales, condițiile climatice și tehnologia de cultivare. Prin adoptarea unor bune practici agricole fermierii își vor atinge obiectivele de producție, reducând eventualele costuri suplimentare.
Pregătirea solului pentru semănat
Produs versatil ce poate fi folosit în hrana oamenilor, animalelor, dar și în producția de biocombustibil, floarea-soarelui a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani. Clima și solul sunt factori care influențează maximizarea potențialului de producție. Floarea soarelui preferă solurile nisipoase, argiloase, proaspete și adânci, cu un bun drenaj. Pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a plantei este esențială pregătirea terenului înainte de cultivare. Asolamentul, arătura, fertilizarea florii-soarelui, semănarea, irigarea și combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor sunt principalele practici agricole atunci când vine vorba de tehnologia de cultivare.
Floarea soarelui nu suportă monocultura din cauza atacului de boli, dar și din cauza atacului de lupoaie. O bună parte din semințele care cad în timpul recoltarii florii soarelui vor gemina, cauzând probleme în culturile de succesiune. Productivitatea culturii de floarea-soarelui are o mare tendință de creștere atunci când este cultivată după culturile cu recoltare timpurie, precum porumb, cereale de toamnă și mazăre. Floarea-soarelui trebuie să revină pe același teren după 5-6 ani dar nu mai devreme de 4 ani.
După efectuarea lucrărilor de dezmiristit, trebuie efectuată arătura cu plugul în agregat cu grapa stelată sau grapa inelară. Adâncimea arăturii trebuie să fie de 22-25 cm, însă poate fi și mai mare în cazul terenurilor îmburuienate, cu cantități mari de resturi vegetale și în cazul solurilor compactate.
În prima perioadă de vegetație este deosebit de importantă fertilizarea cu azot, fosfor și potasiu. Lipsa elementelor nutritive din fazele inițiale de creștere poate afecta negativ productivitatea culturii de floarea-soarelui. Aplicarea tratamentelor cu îngrășăminte foliare la pregătirea patului germinativ va spori obținerea unei producții ridicate, de calitate superioară.
Semințele pentru semănat trebuie să aibă o puritate de cel puțin 98% și germinație de peste 85%. Pentru o producție optimă, semințele trebuie tratate cu produse omologate împotriva principalelor boli și dăunători ai florii-soarelui. Adâncimea de semănat recomandată este de 4-5 cm la solurile mai grele și umede și la 5-6 cm pe solurile mai ușoare și mai uscate.
Floarea soarelui este rezistentă la secetă, însă pentru o răsărire uniformă are nevoie de irigare. În general, în primăverile secetoase, cultura de floarea-soarelui are nevoie 1-4 udări de 400 – 800 metri cubi la hectar.
Mana, putregaiul alb, putregaiul cenușiu sunt câteva dintre bolile care pot compromite culturile de floarea-soarelui. Pentru combaterea eficientă a bolilor și a dăunătorilor este necesară aplicarea unor tratamente fitosanitare eficiente.
În vederea obținerii unei producții cât mai mari, polenizarea este un factor important. Atunci când încep să apară primele flori de cultură se pot amplasa câte 2 familii de albine în apropiere, la fiecare hectar.
Momentul optim pentru recoltare
Calitatea semințelor de floarea-soarelui depinde atât de atenția acordată tehnologiei de cultivare, cât și recoltării. Din punct de vedere calendaristic, perioada optimă de recoltare începe la sfârșitul lunii august și mijlocul lunii septembrie. În funcție de condițiile climatice și hibridul cultivat, momentul cel mai bun pentru recoltare este când umiditatea semințelor este între 10 și 13%. Durata optimă de recoltare este de până la șase zile. Cu cât perioada de recoltare a florii-soarelui este amânată mai mult, cu atât scade calitatea semințelor.
Semințele de floarea-soarelui trebuie să fie întregi, coapte, fără să indice mucegăire, putrezire. Conținutul de umiditate al semințelor recoltate ar trebui să fie de aproximativ 7,1% dacă semințele sunt pentru producerea uleiului. Pentru consum, umiditatea semințelor recoltate ar trebui să fie de 9,2%.
Cultura de floarea-soarelui este o cultură profitabilă pentru fermierii din România. Producția medie pentru un hectar de teren poate ajunge la aproximativ 2500-3000 kilograme.
Sursa foto: shutterstock.com
Lasa un raspuns