Să crești un copil creativ este mai ușor decât ai putea crede. Sunt oportunități nesfârșite de a pune întrebări interesante și de a modela gândirea creativă în fiecare moment al zilei.

Un copil obișnuit să gândească creativ poate rezolva mai ușor anumite probleme decât unul care respectă un protocol rigid atunci când caută o soluție pentru o situație dată. În plus, antrenarea gândirii creative îi va fi de ajutor și în viitor.

Așadar, creativitatea este o parte importantă în dezvoltarea unui copil, iar una dintre cele mai simple metode prin care o poate dezvolta este prin intermediul jocului. De asemenea, călătoriile îi pot deschide noi orizonturi celui mic, provocându-l să-și folosească imaginația.

Joacă-te împreună cu copilul tău

În primul rând, jocul este important pentru dezvoltarea neurologică a copilului. Fiecare activitate pe care o face îl ajută să își dezvolte coeficientul de inteligență. Jocurile implică gândire, folosirea limbajului, interacțiune, curiozitate și explorare. Un banc de lucru copii în camera celui mic ar putea fi locul perfect să vă jucați împreună. Însă, este important să îl lași pe el să conducă joaca, să inventeze el situațiile în care, de pildă, va fi pus un meșter sau discuțiile pe care le vor purta păpușile când merg la coafor. Cumpără-i copilului jucării care să îl provoace să își folosească imaginația și să gândească situații similare cu cele în care ar urma să fie pus chiar el în viitor.

Călătorește împreună cu copilul tău

Copiii au nevoie de expunere la soare încă din primele zile de viață, astfel încât să își poată regla ritmul circadian și să se dezvolte sănătos. În plus, plimbările în aer liber îi ajută să respire aer proaspăt și să își întărească sistemul imunitar. Însă, pe lângă toate aceste beneficii, plimbările și călătoriile îi stimulează creativitatea. Și, pentru că în prezent există numeroase mijloace de transport pentru bebeluși și copii, cel mic poate descoperi cât mai multe locuri. Siguranța este însă importantă. Dacă vrei să faci multe călătorii cu mașina, este indicat să cumperi un scaun masina de cea mai bună calitate, ținând cont de vârsta copilului. Când alegi un astfel de produs, este important să ții cont de notele obținute la testele ADAC, care verifică siguranța scaunelor auto în trafic.

Călătoriile sunt utile pentru dezvoltarea creativității copilului, pentru că le deschid mintea. Cunosc diferite tipuri de oameni, descoperă locuri necunoscute, sunt expuși unor situații noi. Fiecare moment dintr-o plimbare sau călătorie îi face mai curioși. În plus, își vor dezvolta spiritul de aventură și vor deveni mai curajoși pe măsură ce sunt puși în fața unor situații noi.

Vorbește cu copilul tău

Copiii sunt curioși din fire, însă aceasta este o abilitate care poate fi perfecționată. Dacă sunt ignorați, dacă nu primesc răspunsuri la întrebări și dacă nu li se dă posibilitatea de a-și imagina anumite situații, își inhibă această dorință de cunoaștere și gândirea creativă are de suferit. Vorbește constant cu copilul tău, adresează-i întrebări în diferite momente ale zilei și oferă-i răspunsuri când are curiozități. De asemenea, citește-i copilului tău cât mai multe povești, pentru ca el să descopere personaje fascinante și să-și lase mintea să zburde prin lumi nebănuite.

Fiecare interacțiune cu copilul tău este o ocazie de a-l ajuta să-și dezvolte gândirea creativă.

 

Sursă foto: Sunny studio/ Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.