Să fii atent la semnalele pe care corpul tău ți le transmite și să te preocupi de sănătatea ta te ajută să trăiești o viață lungă și productivă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 80% dintre bolile cronice pot fi prevenite. Factorii care duc la dezvoltarea unor afecțiuni cronice sunt o dietă nesănătoasă, lipsa activității fizice și consumul de tutun. Alegerile care definesc stilul tău de viață au un impact mai mare asupra sănătății și longevității decât orice altceva.

Persoanele care se preocupă în mod activ de sănătatea lor au mai multe șanse să aibă parte de experiențe pozitive cu furnizorii de asistență medicală și să își satisfacă nevoile în privința sănătății. Indiferent dacă mergi la controalele anuale în București sau ești din provincie și îți faci programare pentru un set de analize medicale Suceava, este important să ai în vedere semnalele pe care corpul tău ți le transmite și să vorbești despre acestea cu medicii.

Să ai grijă de tine te ajută să previi problemele de sănătate și să economisești bani prin reducerea numărului de vizite la medici și a tratamentelor de care ai nevoie.

Iată cum poți preveni dezvoltarea unor boli cronice prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase:

Mănâncă sănătos

O dietă sănătoasă contribuie la prevenirea, întârzierea și gestionarea bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 și a altor boli cronice. O dietă echilibrată, alcătuită din fructe, legume, cereale integrale, carne slabă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi este importantă la orice vârstă. Dacă ești supraponderal, să reduci cu până la 7% din greutatea corporală poate contribui la întârzierea dezvoltării diabetului de tip 2. Este vital să verifici starea ta de sănătate și să îți faci analize constant, dar și atunci când corpul tău îți transmite semnale. Dacă jobul tău presupune să călătorești mult și nu reușești să îți faci o programare la o clinică în orașul în care locuiești, poți alege să te programezi pentru un set de analize medicale Cluj, de pildă, și ai posibilitatea de a primi rezultatele online.

Fii activ fizic

Activitatea fizică regulată contribuie la prevenirea, întârzierea și ținerea sub control a bolilor cronice. Specialiștii recomandă activitate fizică moderată, la orice vârstă, timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână. Sportul te ajută să îți menții greutatea sub control, ceea ce reduce posibilitatea de a dezvolta diabet, hipertensiune arterială sau de a avea nivelul de colesterol ridicat.

Renunță la fumat și evită alcoolul

Dacă renunți la fumat, riscul de a dezvolta probleme de sănătate grave, precum boli de inimă, cancer, diabet de tip 2 și boli pulmonare, este mai scăzut. În plus, cercetări recente au arătat că există o legătură între fumat și anumite probleme de vedere, precum degenerescență maculară, cataractă, uveită și retinopatie diabetică. Dacă renunți la fumat cât mai devreme, vei observa o îmbunătățire a stării tale de sănătate.

De asemenea, consumul excesiv de alcool poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, afecțiuni ale ficatului și dezvoltarea mai multor tipuri de cancer.

Obiceiurile zilnice sunt foarte importante pentru menținerea unei stări bune de sănătate, de aceea este vital să ai grijă de corpul tău și să adopți un stil de viață echilibrat cât mai devreme.

 

Sursă foto: Syda Productions/ Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.