A fi părinte este, fără îndoială, cea mai dificilă meserie din lume. Pe lângă faptul că nimeni nu te poate pregăti pe deplin pentru provocările vieții de mamă sau de tată, nici nu poți urma orbește anumite exemple din exterior, fie ele și de succes, pentru fă temperamentul, personalitatea și dorințele fiecărui copil diferă. Totuși, există anumite practici constructive, care te pot ajuta să îi insufli celui mic un comportament sănătos, responsabil și, mai ales, care să-l țină departe de toxicitatea sedentarismului specific erei în care trăim.
Dacă în anii 2000 părinții își rugau copiii să nu mai piardă atât de mult timp afară, pe stradă sau în fața blocului ori prin parc, acum rolurile s-au schimbat radical. Copiii de-abia, de-abia mai ies din casă, captivați de ecranele digitale în spatele cărora găsesc mult mai multă fascinație decât în niște parteneri de joacă realu sau prieteni cu care să-și împărtășească micile secrete nevinovate ale celei mai frumoase vârste.
Desigur, tehnologia vine la pachet cu numeroase avantaje. Ne îndreptăm spre o digitalizare radicală a tuturor serviciilor și joburile viitorului, cele bine plătite și cu perspectivă de dezvoltare, aparțin tot domeniului tehnologiei. Doar că în toate trebuie să existe un echilibru, trebuie să ne bucurăm de avantajele tehnologiei, fără să omitem să ne bucurăm cu adevărat și de binecuvântarea de a fi copil, de a te juca, de a te bucura de activități banale, dar atât de frumoase.
Misiunea părinților de a păstra un astfel de echilibru în viața copilului poate fi extrem de dificilă, dat fiind și faptul că pe umerii acestora atârnă problemele cotidiene, procurarea sursei existențiale, etc. Totuși, există câteva comportamente, metode, prin care poți să-i insufli copilului pasiunea pentru mișcare, pentru o viață echilibrată, în care să nu simtă nevoia să fie mereu conectat la mediul online.
Iată cum poti face asta
- Oferă-i tentații în lumea reală
Pentru ca micuțul să găsească realitatea mai captivantă decât ecranele digitale, trebuie să aibă obiecte palpabile care să-i stârnească interesul.
Jucăriile tematice sunt cea mai bună soluție în acest sens. Ele nu doar că îi vor capta atenția, dar au și rolul de a-i determina pe micuți să descopere anumite înclinații. De exemplu, de mare folos pot fi aceste arme de jucărie de la Hippoland. Copilul poate descoperi o pasiune în direcția de a fi justițiar, polițist, om al legii, persoană de ajutor și sprijin pentru cei dragi și pentru societate, încă de la vârste fragede.
- Tehnologia se folosește doar cu program
Desigur, micuțul trebuie menținut în ritmul progresului științific și trebuie să fie și el la curent cu evoluțiile în această direcție, mai ales că jobul pe care-l va avea la maturitate va depinde în mare măsură de zona tehnologică. Dar părinții au responsabilitatea de a oferi doza de tehnologie gradual și responsabil, urmărind un program bine stabilit și de la care să nu facă rabat. De exemplu, poate fi suficient pentru un elev de gimnaziu să petreacă, în scop recreativ, o oră la computer, pe parcursul unei zile.
- Sportul ajută cel mai mult
Părinții care vor ca micuții lor să aibă o viață sănătoasă și echilibrată, sunt acei părinți care merg de mână în parc cu micuții și aleargă. Se joacă cu ei cu mingea, sar coarda, șotronul, merg cu rolele și bicicleta, fac drumeții, etc. Astfel, copilului, inclusiv prin exemplul personal, i se insuflă pasiunea pentru sport, pentru mișcare, pentru recreere constructivă.
În cele din urmă, nu uita că modelul pe care copilul îl urmează la maturitate este, preponderent, cel al părintelui. Fii atent la orice acțiune a ta, la orice comportament, ce pot fi luate ca exemplu de copil!
Sursă foto: freepik.com
Lasa un raspuns