Se spune că o viață satisfăcătoare este trăită din plin. Pentru îndeplinirea acestui crez trebuie să știi ce-ți dorești. Lipsa sensului în viață duce, de cele mai multe ori, la o soartă neîmplinită, dureroasă și reprimată. De asemenea, nu există un scop universal pentru toți oamenii din lume. De aceea este bine să nu bagi în seamă părerile din jur, ci propria intuiție, propriile visurile și idealuri. Așadar, cum găsești un scop în viață, mai ales când crezi că destinul ți-e potrivnic?

Convingerile și valorile joacă un rol important și în determinarea scopului. Dacă ai valori clare în primele etape ale vieții, s-ar putea să ai un sentiment limpede al scopului la maturitate. Plus că nu există limită de vârstă pentru a găsi un scop. Unii oameni ajung la asta doar după ce a trecut cea mai mare parte a vieții lor.

Iată câteva sfaturi pentru acele momente grele, dificile, din viață, în care simți că nu știi ce vrei și nici cine ești. Cum găsești sensul vieții? O întrebare la care încercăm să creionăm câteva repere:

  • Ascultă-ți intuiția

Intuiția este pe cât de reală, pe atât de ignorată, mai ales de oamenii moderni care în fuga prin viață nu-i găsesc utilitatea. Greșit! Antrenează-ți intuiția să-ți clarifice dubiile și întrebările. De exemplu, ai visat mereu să-ți deschizi o afacere, dar n-ai făcut pasul acesta pentru că oamenii din jur ți-au spus că nu vei reuși?

Ai vrut vreodată să deschizi un afterschool sau poate o bijuterie deoarece iubești să creezi brățări, cercei lungi sau lanțuri statement? Poate confecționarea unui pandantiv sau a unei broșe elegante a stârnit reacții frumoase în jurul tău, dar ți-e teamă că nu vei reuși pe termen lung? Așa se manifestă îndoiala, dar talentul ar trebui să te ghideze și intuiția să-ți dea puterea de a încerca. Nu degeaba se spune că nu câștigi dacă nu încerci.

  • Învață diferența între ceea ce trebuie să faci și ceea ce nu trebuie să faci

Așază-te comod pe canapea și fă o listă cu ceea ce vrei să faci în viață și ceea ce nu ai vrea să faci niciodată. Fii cât mai descriptiv cu putință! Identifică toate amănuntele care te macină, fără judecată sau limită în convingeri. Tu știi ce scrii pe foaie și doar tu citești. Vei observa că pe acea listă sunt așternute dorințele și năzuințele tale, acolo vei găsi descris portretul scopului tău care nu ascultă de părerile celorlalți, judecățile societății și nici măcar de limitările proprii. Ideea acestui exercițiu este să ai în minte o imagine a lucrurilor pe care să le faci și a lucrurilor care nu îți aduc nicio bucurie. Dacă le clarifici, va fi mai ușor pentru minte să stabilească o idee care să se potrivească alegerilor tale de viață.

  • Meditează

Meditația nu este doar o modalitate excelentă de a-ți pune ordine în gânduri, dar este și o sursă de încurajare pentru ca psihicul tău să definească un sens al scopului pe care îl ai în viață. Este suficientă o ședință de cinci minute în rutina ta de dimineață sau de seară. Îi oferă minții spațiul de care are nevoie pentru a-și pune în ordine procesele mentale. Odată ce ai terminat, îți va fi mult mai ușor să le înțelegi și să le duci astfel la îndeplinire. 

  • Reevaluează-ți viața

A-ți reevalua experiențele cu bune și cu rele nu este ușor. Cu toate acestea, trebuie să o faci cu ochi limpezi și obiectivi. Gândește-te la modul în care deciziile luate până acum ți-au afectat parcursul profesional sau personal. Știm că acesta nu este un proces de gândire facil și îți va lua zile sau chiar săptămâni pentru a ajunge la o concluzie. Fă-o! Știm că poți.

A avea un scop este calea sigură spre o viață pe deplin satisfăcătoare. Acest lucru conduce cu ușurință la stabilirea priorităților, întărește morala și valorile, aliniază toate obiectivele vieții și te ajută să rămâi concentrat. Claritatea în viață este posibilă numai dacă ai un scop clar și bine definit.

 

Sursă foto: Unsplash.com

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.