Cu greu ti-ai mai putea imagina, poate, cum ar arata o zi din viata ta fara telefonul tau inteligent care iti deschide in fata o infinita lume de informatii si posibilitati. Si cum orice lucru are doua fatete, tehnologia smartphone-urilor a devenit in scurt timp atat de sofisticata, incat putini sunt cei care reusesc sa mai aiba un control constient al utilizarii acestora. Fie ca te afli in metrou, fie la job sau la o cafea cu prietenii, probabil ca ai putut sa observi ca oamenii, parca din inertie, isi umplu fiecare secunda de respiro cu un scroll pe Facebook, un filmulet amuzant sau un articol citit pe diagonala. Daca si tu te afli printre acestia, atunci afla cum poti renunta la acest obicei.
Iata un scenariu social frecvent in care ai putea fi tentat sa folosesti smartphone-ul, precum si o strategie utila prin care sa scapi de acest comportament evitativ:
Te afli la o petrecere unde nu cunosti pe nimeni
Starea inconfortabila pe care o resimti atunci cand te afli intr-un context social strain, este de cele mai multe ori, atat de coplesitoare, incat orice tentativa de interactiune cu ceilalti pare a fi imposibila. Asadar, salvarea cea mai la indemana este sa te refugiezi in virtualul ce te cunoaste deja atat de bine, incat, fara a mai fi nevoie sa cauti ceva anume, iti arata exact acele informatii si materiale relevante pentru tine. Si, cu toate ca starea ta de anxietate se diminueaza considerabil, in aceeasi masura, se diminueaza si increderea ta in tine si in abilitatea de a te adapta la prezent.
Care este solutia?
Pentru a te ajuta sa nu aluneci din nou si din nou in acest tic de a folosi telefonul ca mecanism evitativ, poti alege sa-l imbraci intr-o husa cu un mesaj anume, care sa-ti reaminetasca de ce ti-ai propus. Intra aici si alege din varietatea de huse concepute pentru Iphone 8+ si alte modele de telefoane de ultima generatie.
O strategie utila pentru a-ti imbratisa in mod asertiv anxietatea sociala este sa faci tocmai acea actiune de care ti-e cel mai frica, si anume, sa interactionezi cu oamenii necunoscuti. Usor de spus, destul de dificil de facut, insa dependenta de smartphone, activata si in acest context, va fi mult mai usor de infruntat daca urmezi o serie de pasi. Ia ca exemplu un local public, o cafenea sau un club animat, unde tu ai ajuns inaintea prietenilor tai si nu cunosti pe nimeni. Daca prima tendinta e sa iei telefonul in mana si sa te prefaci preocupat, incearca sa iesi din tipar si sa privesti ceea ce se afla in jurul tau. Alege un loc retras, dar din care sa poti „scana” tot spatiul. Priveste discret modul in care se manifesta fiecare persoana in parte si incearca sa-i identifici pe cei cu care ai putea avea ceva in comun. Chiar daca nu vei reusi din prima incercare sa ii si abordezi, e, totusi, suficient cat sa te simti mai conectat la ceea ce se intampla in jurul tau, sa fii mai relaxat si mai prezent. Poate te vei si amuza putin, constientizand ca, de fapt, e cam acelasi lucru cu a da scroll pe retelele de socializare.
In concluzie, smartphone-ul a incetat de mult sa mai fie un simplu accesoriu menit sa indeplineasca niste nevoi, ci a devenit precum o parte integrata a ta care te salveaza din situatiile sociale stresante, din disconfortul de a nu stii o informatie sau, pur si simplu, te distrage de la emotii si stari anxioase. Insa incearca sa nu devina o dependenta, ci fa tot posibilul sa scapi de aceste stari negative prin metode mult mai benefice.
Sursa imagine: Pixabay.com
Lasa un raspuns