În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților continuă să desfășoare activități de instruire a personalului care se dedică slujirii aproapelui, Biserica fiind cea care se implică neîncetat în susținerea celor încercați prin asigurarea unor servicii permanente de asistență spirituală, dar și socială și medicală.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, întâia zi de primăvară calendaristică a reprezentat și începutul unui proiect de amploare inițiat de Departamentul Farmaceutic Arimateea al Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Centrului Eparhial Suceava, desfășurat în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Suceava și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava. Cu sprijinul Colegiului Medicilor din București, anul acesta se vor organiza în Eparhia Sucevei mai multe întâlniri menite să formeze, să instruiască și să perfecționeze personalul medical din cadrul asociațiilor și fundațiilor Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu numai.

În Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, vineri, 1 martie 2024, peste 60 de asistenți medicali din instituțiile socio-medicale din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și asistenți medicali comunitari din cadrul Serviciului de asistență medicală comunitară a Direcției de Sănătate Publică Suceava au participat la cursul de prim ajutor susținut de doamna dr. Adriana Mihălaș, secretar general al Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din București, medic primar medicină de familie, și de doamna prof. univ. dr. Camelia Diaconu, medic primar medicină internă și cardiologie – Spitalul Clinic de Urgență București.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate inițial aspecte teoretice cu privire la acordarea primului ajutor, suportul vital de bază (siguranța salvatorului, poziția de siguranță, managementul căilor aeriene, manevrele de resuscitare, algoritm de suport de bază al vieții la adult), mobilizarea victimelor, infarctul miocardic acut, lipotimia și crizele convulsive. Totodată, cei prezenți au aflat informații cu privire la recunoașterea accidentului vascular cerebral și a măsurilor de urgență pentru acesta, tratarea arsurilor, tratamentul primar al plăgilor, electrocutarea, hipotermia, hipertermia, hemoragiile, fracturi, entorse, luxații ș.a. Au fost discutate și aspecte cu privire la managementul pacienților cu boli cronice – aderența și complianța la tratament, importanța recurenței tratamentului și a evaluărilor periodice și a fost subliniată importanța comunicării eficiente cu medicul de familie, medicii specialiști, farmacistul și ceilalți profesioniști din domeniul medical.

La eveniment au fost prezenți o parte dintre cei care coordonează acest proiect, arhim. Vartolomeu Chira, director al Departamentului Medical, și protos. Alexandru Moroșan, director al Departamentului Farmaceutic Arimateea al Sectorului de Asistență Socială și Medicală.

În perioada următoare, întâlnirile vor presupune și o abordare practică a problemelor studiate anterior, manevre de prim ajutor fiind executate și de participanți: intervenție de bază până la sosirea echipajului de ambulanțămanevre de eliberare a căilor respiratorii în caz de înec sau obstrucție cu obiecte/mâncare etc.

La final, formatorii și colaboratorii au primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calnic, o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul din Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.