Asemenea premierului Florin Cîţu, care l-a propulsat în funcţia de ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu a declarat la ceremonia de predare-primire a mandatului că inflaţia nu este la un nivel record, cifra de 5% înaintată de Banca Naţională fiind doar o estimare a acesteia.
Potrivit datelor publicate luna aceasta de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74%, iar mărfurile alimentare cu 2,33%. BNR a anunţat, recent, că a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 3,4% pentru sfârşitul anului viitor.
Dan Vîlceanu, noul ministrul al Finanţelor, spune însă că e doar o estimare a BNR şi că Guvernul nu a luat măsuri care să genereze inflaţie. „Nu, inflaţia nu este la un nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale (…) Din punctul meu de vedere lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei care este Banca Naţională.
Pe de altă parte, Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta şi aici daţi-mi voie să vă aduc aminte faptul că nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei şi nicidecum a creşterii, dar să ştiţi că nu există creştere economică, în lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist”, a spus Vîlceanu.
Ce obiective are Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor
Consolidarea fiscal-bugetară şi creşterea economică continuă şi consolidată se află printre obiectivele principale ale actualului ministrul al Finanţelor, Dan Vîlceanu, conform declaraţiilor pe care le-a făcut, joi, la ministerul de resort.
„În primul rând, ştiţi că e un proiect pentru e-facturare în Minister şi încă nu a ieşit. Sunt alte proiecte importante. Ministerul de Finanţe este singurul minister aducător de venituri din Guvernul României şi asta cred că este prioritatea principală. Ne interesează, aşa cum ştiţi, să consolidăm bugetul României, ne interesează consolidarea fiscal – bugetară şi creşterea economică continuă şi consolidată”, a răspuns Vîlceanu, întrebat de către jurnalişti despre obiectivele în fruntea ministerului.
Acesta a precizat, joi, că se urmăreşte o consolidare fiscal-bugetară atât pe partea de venituri, cât şi pe zona de cheltuieli. „Adică pe de o parte să avem mai multe venituri, să avem venituri tot mai mari la bugetul de stat şi asta nu o poţi face decât prin digitalizare şi prin o mai bună colectare, evident şi, de asemenea, pe partea de cheltuieli, să eficientizăm cheltuielile, astfel încât cheltuielile la bugetul statului să meargă, cu precădere, către cheltuieli care sunt aducătoare de venituri ulterior. Şi aici mă refer la investiţii, evident, şi mai puţin către cheltuieli neeficiente„, a spus Dan Vîlceanu.
Dan Vîlceanu a participat, joi dimineaţă, la ceremonia de predare-primire a funcţiei de ministru al Finanţelor şi de preluare a mandatului de la premierul Florin Cîţu, după ce miercuri a depus jurământul şi a fost învestit oficial în funcţie.
Cine este Dan Vîlceanu
Dan Vîlceanu are 42 de ani şi este de profesie economist, cu licenţa, masterul şi doctoratul făcute la Universitatea de Vest din Timişoara. Încă din anul doi de facultate, a lucrat pentru firma Trefo SRL, companie care derulează contracte în domeniul energiei şi care este controlată de familia sa.
Vîlceanu a intrat în politică încă de pe băncile facultăţii, în perioada 2006 – 2009 fiind preşedintele organizaţei de tineret a PSD Gorj. A părăsit Partidul Social Democrat în 2011, trecând la PDL, formaţiune în cadrul căreia a deţinut pe rând, la nivelul judeţului Gorj, funcţiile de secretar execuiv, prim-vicepreşedinte şi preşedinte. După fuziunea PDL cu PNL, Dan Vîlceanu a rămas la conducerea organizaţiei judeţene, funcţie pe care o deţine şi în prezent.
Este la al doilea mandat de deputat, el intrând prima oară în Parliament în 2016, odată cu Florin Cîţu, pe vremea când partidul era condus de Alina Gorghiu. Vîlceanu este membru al Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, în legislatura trecută el activând şi în Comisia de Muncă.
În legislatura 2016 – 2020 şi-a pus semnătura, în calitate de initiator, pe 107 propuneri legislative, iar anul acesta a semnat alte 9 iniţiative, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns