Academicianul (membru în Comisia pentru sănătate publică a Senatului) a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro după ce forul legislativ superior a respins ordonanța de urgență (OUG) dată de către guvernul Dacian Cioloș (la inițiativa ministrului de atunci al Sănătății, Vlad Voiculescu), ordonanță care, printre altele, le interzice managerilor de spitale să aibă funcții de conducere în partide.
Menționăm că raportul de respingere a OUG a fost votat de către senatori cu 52 de voturi „pentru” și 28 „împotrivă”, potrivit Ziare.com.
În acest context, medicul neurochirurg a opinat că managerii de spitale „ar trebui să fie apartinci”.
„Ar trebui să fie apartinici, după părerea mea. N-are nicio legătură una cu alta, cred eu, dar managerii de spital ar putea să fie și ne-medici, nu numai medici. Și au fost mulți până acum în diferite spitale, dar la unele spitale au fost medici, la altele nu. Ei pot să desfășoare activitate medicală, dacă sunt medici”, a declarat Dănăilă pentru PSnews.ro.
În continuare, senatorul liberal a pledat pentru o depolitizare în rândurile directorilor de spitale.
„E necesară o depolitizare, după părerea mea, fiindcă e mai corect ca spitalele să fie conduse de oameni apolitici, care să fie buni manageri sau medici foarte buni, care au experiență foarte mare în domeniul medical. Am fost și eu director pe tot Spitalul Obregia (era unul singur acolo; acum sunt trei) și nu eram membrul niciunui partid și am făcut treabă bună. Adică n-am fost forțat de nimeni, din partea niciunui partid, să favorizez pe cineva sau să defavorizez pe cineva. Totul a mers după raționamentul ca oamenii să fie foarte buni profesional, să fie competenți și cei care merită să-și ocupe locul acolo unde trebuie”, a detaliat Leon Dănăilă.
Nu în ultimul rând, Leon Dănăilă a afirmat că depolitizarea ar diminua riscurile de corupție în rândurile managerilor de spitale, adăugând: „Eu știu că unii directori trebuiau să contribuie înainte cu niște bani la partide și, cum se schimba un partid, se schimbau și ei – treceau de la un partid la altul”.
„Era traseismul ăsta politic, ca să se mențină în funcțiile de conducere, fiindcă de obicei nu cei mai buni erau puși în această funcție de conducere, nu vârfurile profesionale, ci oameni care erau susținuți din punct de vedere politic și care aveau rude sus-puse politic sau pentru a obține anumite avantaje în primul rând pentru ei”, a încheiat Dănăilă.
Sursa: www.psnews.ro
Lasa un raspuns