Ștefan Mandachi, omul de afaceri din Suceava devenit celebru după inițiațiva #șîeu și construirea primului metru de autostradă din Moldova, a explicat joi seara, la Digi24 de ce se duce la votul de duminică din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, deși e decis ca indiferent cine va ieși președinte, el să rămână în țară. Ștefan Mandachi le-a dat și o „permisie” de 40 de minute angajaților săi să meargă să voteze, pentru că, spune el, cele 20 de minute cât durează votul scutesc un plâns ulterior de cinci ani (durata mandatului prezidențial).
„Mi-am dat seama că nu sunt Mafalda și nu pot să influențez toată România, așa că măcar în Suceava să fac ceva schimbări, pentru că suntem pe locul 33 din 42 de județe (la prezență la vot în turul 1 al alegerilor prezidențiale – n.r.). Eu am învoit și la turul 1 și o să învoiesc și duminică toți angajații din restaurantele mele care lucrează cu normă întreagă, de la 9 la 21, să meargă 40 de minute la vot. Am și provocat câțiva antreprenori să ia exemplul meu și să-și învoiască angajații.
Să voteze cu oricine, nu contează culoarea politică! Cele 20 de minute cât durează votul exclud un plâns ulterior de cinci ani, pentru că românii au 20 de minute cât se duc de acasă până la secția de vot și nu se mai victimizează cinci ani de zile, mai ales că avem și o predispoziție către victimizare.
Am auzit și foarte mulți oameni care spun în felul următor: domnule, dar dacă iese cutare președinte, eu mă mut din țară. Replica mea e foarte simplă: decât să te muți din țară, să bați drumul din România până în Anglia, Franța, Germania, mai bine mobilizezi în timpul ăsta și alți cetățeni să voteze, ca să nu mai fii nevoit să pleci din România!
Este un trend: domnule, plec din țară. Păi nu-i nevoie să pleci din țară! Pune mâna, mai ai trei zile, mobilizează și alți oameni să meargă la vot, găsește-ți surse și metode originale prin care să-i convingi și dup-aia nu mai ești nevoit să pleci nicăieri.
Un lucru curios, mi-am dat seama că femeile nu manifestă interesul pentru mersul la vot. Am făcut o cercetare simplă și am văzut că acum câțiva zeci de ani femeile n-aveau voie să voteze în România, dar nu sunt foarte active acum.
Și încă o constatare: acum 31 de ani, votul era hârtie igienică în România. Acum, votul nu mai este așa și haideți să-i dăm importanța pe care o are acum.
Eu merg să votez pentru că îmi doresc să rămân în România și indiferent cine va ieși președinte, eu nu voi pleca din România. România este țara mea, îmi doresc să rămân aici, îmi doresc să rămân în Suceava, să nu fiu obligat să caut tot felul de ipoteze și de soluții ca să pot să plec din țară și să nu mai fiu responsabil pentru ceea ce se întâmplă aici”.
Du-te și votează coaie că șâeu votăm. Mai dă-te in rahat cu aerele astea 🖕🖕🖕🖕🖕🖕