Salariul minim brut va crește pentru a doua oara în acest an și va deveni, începând de la 1 iulie, 800 de lei. Toți angajatorii care au salariați plătiți cu minimul pe economie trebuie să le mărească salariul de luna următoare.

Majorarea salariului minim pe economie la 800 de lei este prevăzută în HG nr.23/2013, actul normativ publicat la final de ianuarie, care prevedea creșterea salarială în două etape: de la 700 la 750 de lei începând cu 1 februarie și de la 750 la 800 de lei începând cu 1 iulie.

În actul menționat se arată că „de la 1 iulie salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentând 4,74 lei/oră”.

Potrivit prevederilor legale, angajatorii care stabilesc salarii mai mici decât cel minim riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 lei.

Pe lângă plata salariului majorat, angajatorii au și obligația de a raporta în Registrul de Evidență a Salariaților această creștere salarială.

Modificările de salariu trebuie raportate în 19 zile lucrătoare. În acest sens, HG nr. 500/2011, actul normativ care reglementează Registrul de Evidență a Salariaților, prevede că orice modificare a salariului se înregistrează în registru cel târziu în ziua lucrătoare anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare.

Însă, același text al HG 500/2011 prevede și o excepție de la acest termen limită pentru înscrierea modificării salariului. „Excepție fac situațiile în care modificările se produc ca urmare a unei hotărâri judecătorești sau ca efect al unui act normativ când înregistrarea în registru se face în ziua în care angajatorul se prezumă, potrivit legii, că a luat cunoștință de conținutul acestora”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.