Legea actuală pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005 a fost modificată recent prin Legea nr. 50/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, din 19 martie. Noul act normativ va intra în vigoare din 22 martie, iar prevederile ce se vor aplica stabilesc sancțiuni mai mari.
Astfel, „refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație” (art. 4) va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la un an la 6 ani, contrar prevederii anterioare, când se pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Articolul 5, împiedicarea organelor competente de a intra în sedii, incinte sau pe terenuri, pentru efectuarea verificărilor și articolul 6, reținerea și nevărsarea, cu intenție, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții, sunt modificate în același mod, pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă, fiind înlocuite cu închisoarea de la un an la 6 ani.
Mai mult decât atât, reglementările prevăd majorarea pedepselor și în cazul prejudiciilor financiare. Astfel, dacă prejudiciul produs este mai mare de 100 mii euro, limita minimă și cea maximă a pedepsei se majorează cu 5 ani, până acum fiind de 2 ani. În cazul prejudiciilor mai mari de 500 mii euro, limitele se majorează cu 7 ani, față de 3 ani cât a fost până acum.
Cei 4 senatori inițiatori ai actului normativ, în expunerea de motive, au precizat că „România are resurse interne pentru a depăși criza economică, pentru a plăti pensii și salarii corecte, pentru a susține antreprenorii români, pentru a moderniza sistemele naționale de sănătate și educație, pentru a dezvolta un stat social autentic, capabil să ofere șanse reale la un trai decent pentru toți cetățenii români care muncesc cinstit. Totuși, pentru ca aceste lucruri să se întâmple, este necesar să fie atrase în zona fiscalizată, atât încurajarea disciplinei fiscale, cât și prin înăsprirea regimului sancționator, în special în mod preventiv”.
Lasa un raspuns