Undeva, departe de oraşele noastre zgomotoase, sub cerul spuzit de stele, câinii latră, precum cu mii de ani în urmă, anunţând zorii, prezența unui străin sau a unui pericol . Cu toate că omenirea e tot mai grăbită, aici, cineva se bucură de ecoul prelungit al unui lătrat, dar și de clipe care nu trec, ci se repetă zilnic.

Ar fi suficient să observăm câinii pentru a ne da seama de lecțiile de viață pe care le  trăim de fiecare dată când stăm în preajma lor, însă pentru asta este nevoie de o dragoste nemărginită pentru aceste animale, iar asta nu trăiește oricine, oriunde.

Și în plus, câți sunt cei care astăzi pun preț pe animale, cu atât mai mult pe cele de rasă, într-o eră a modernismului și a tehnologiei?

Și, totuși, un tânăr spulberă cele scrise mai sus: are 20 de ani, este îndrăgostit de câinii de rasă, iar pentru ca pasiunea să îi devină meserie și-a ales o facultate pe măsură: cea de medicină veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

Adrian Saghin și-a creat acasă la el, la Vatra Moldoviței, un adevărat univers al câinilor de rasă, iar în el și-a pus toată dragostea și priceperea.

Între a fi student la Medicină și a avea propria crescătorie de câini, nu este o cale atât de lungă și asta pentru că aceasta este scurtată de pasiune. O pasiune puternică care trăiește în el de când se știe și care va dura până la final.

Adrian, un exemplu pentru tinerii generației sale, recunoaște că înainte de a vorbi despre câini trebuie să studiezi, să te informezi, însă acestea vin ca o completare a pasiunii sale.

L-am rugat să ne explice ce înseamnă o canisă și  așa am aflat că este echivalent cu faptul că ești înregistrat oficial într-o asociație chinologică afiliată Federației Chinologice Internaționale (FCI) și, sub respectivul nume, ai dreptul de a scoate pedigri și acte câinilor. Teoretic, este o garanție a faptului că puii născuți la tine sunt de rasă pură și se nasc îndeplinind un minimum de reguli de creștere și selecție. Canisa nu este un SRL și nu garantează profitul.

„Canisa mea a fost înființată la data de 25.01.2017 și  este membră a Asociației Chinologice a Județului Suceava, Asociația Teritorială din județul nostru, prin intermediul căreia suntem și membri ai Asociației Chinologice Române și, implicit, ai Federației Chinologice Internaționale (F.C.I.) care își are sediul la Bruxelles”, ne-a declarat Adrian.

Acesta își amintește cu zâmbetul pe buze despre momentele în care, mic fiind, fugea la stânile din zonă de unde, de cele mai multe ori, se întorcea cu câte un cățel mic. Încă dinainte să ajungă acasă era lesne să intuiască ce va urma după ce va intra pe poarta casei.

„Ajuns acasă, tata mă trimitea cu ei înapoi fiindcă deja aveam destul de mulți acasă. Totuși, cu trecerea timpului, părinții și-au dat seama că pasiunea mea nu s-a stins, ba din contră, și m-au susținut în tot ce am dorit să realizez”, declară astăzi tânărul.

Ciobănescul de Bucovina și Hachikō din celebrul film, prietenii lui de nădejde

 

Aceşti câini pe care îi are Adrian sunt ascultători, docili, dar cu condiţia ca toate comenzile pe care le primesc să fie unele ferme, în joc nefiind loc de violenţă.

Adrian Saghin are în prezent 2 exemplare din rasa Akita Inu, precum și 8 ciobănești românești de Bucovina, pe care încearcă să îi promoveze cu diferite ocazii.

Nu o dată a urcat cu ei pe podiumuri, iar asta e cea mai mare satisfacție a sa: să vadă că și ceilalți îi recunosc munca și devotamentul și le și apreciază.

„O atenție sporită în creșterea câinilor o acord, în special, rasei Ciobănesc Românesc de Bucovina, fiind o rasă relativ nou formată. Chiar dacă ea exista de sute de ani, ca celelalte rase românești, a fost omologată cu un an în urmă”, a spus tânărul iubitor de animale.

Istoria Ciobănescului românesc de Bucovina are câteva secole. Abia acum trei decenii a început însă munca pentru ca rasa să primească recunoaștere la nivel internaţional.

 

Câinii săi nu sunt doar pentru bogați

Adrian Saghin este deja un tânăr care știe să își evalueze munca pe care o depune în îngrijirea acestor câini, atunci când nu este la Iași, la facultate, iar informațiile pe care le acumulează studiind medicina veterinară îl fac să fie și mai sigur pe el.

Știe clar cât valorează câinii săi și n-are de gând să facă, o secundă, rabat de la condițiile excelente de întreținere doar pentru un preț mai redus.

„Exemplarele, aș spune eu, sunt la niște prețuri decente și pot fi achiziționate de oricine își dorește un câine de calitate. Nu putem să nu vorbim aici și de cât investesc crescătorii în selecție, asta însemnând diverse teste medicale, tratamente anuale, în întreținerea lor, dar și în expoziții, pentru a-și confirma acești minunați prieteni calitățile genetice, în mod special frumusețea și tipicitatea. Românului, în general, îi place să ia o țeapă,  apoi se învață minte. Ce vreau să zic aici este că se duce la samsari (înmulțitori de câini), își ia un cățel din niște monte deloc controlate, eronate, plătește jumătate din preț față de cât ar da unui crescător, dar în 90% din cazuri își ia un cățel care moștenește niște probleme de sănătate grave. Dispalzia de șold este una dintre cele mai grave și des întâlnite boli, iar apoi investește încă de 3 ori cât a dat pentru a-l opera. Dacă ar alege un crescător autorizat ar evita, într-o proporție mai mare, aceste probleme, deci, consider că nu e deloc scump, mai ales că prețurile samsarilor, în ultima vreme, se apropie de cele ale crescătorilor. Încurajez cumpărarea câinilor de la crescători, iar în cazul în care nu există această posibilitate, mai bine adoptați dintr-un adăpost, decât să îmbogățiți diverși samsari care chinuie cățeii și îi țin în niște condiții groaznice”, este mesajul ferm al tânărului de 20 de ani.

Adrian Saghin, medicul veterinar de mâine și tânărul de calitate de astăzi, este un exemplu demn de urmat atunci când vrei să demonstrezi că orice vis poate deveni realitate dacă nu renunți să crezi în el!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.