Luni, 15 aprilie, în prezenţa ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, se vor marca 20 ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
La eveniment vor mai fi prezenţi şefa Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, Sanda-Maria Ardeleanu, şi membrii ai Delegaţiei parlamentare, a informat joi Camera Deputaţilor.
Inaugurarea Pieţei Francofoniei face parte dintr-o serie de evenimente al căror start a fost dat pe 1 martie, în contextul în care pe 20 martie, România a celebrat 20 de ani de la aderarea la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). 20 martie este, de altfel, şi data la care comunitatea internaţională sărbătoreşte Ziua Internaţională a Francofoniei.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a atribuit, pe 19 martie, denumirea de Piaţa Francofoniei spaţiului public situat la intersecţia bulevardului Libertăţii cu calea 13 Septembrie, din sectorul 5.
Conform expunerii de motive, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat atribuirea denumirii de Piaţa Francofoniei, sau bulevardul Francofoniei, unui spaţiu public având în vedere că în 2013 se împlinesc 20 de ani de la aderarea României la OIF.
Ulterior, MAE a salutat decizia Consiliului CGMB, subliniind că România, ca membru al OIF, s-a implicat activ în promovarea valorilor Francofoniei, fundamentate pe diversitate, dialog intercultural şi multilingvism.
„Organizarea celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei la Bucureşti (septembrie 2006) – prima reuniune francofonă de acest nivel organizată în Europa Centrală şi de Est (ECE), precum şi iniţiativele sale francofone au condus la desemnarea României ca ‘stat-far’ al Francofoniei în regiunea ECE”, a precizat MAE.
Lasa un raspuns