Deputata AUR de Suceava Veronica Grosu i-a adresat o interpelare premierului Marcel Ciolacu prin intermediul căreia i-a solicitat soluții pentru reducerea inflației și creșterea nivelului de trai al românilor.
Veronica Grosu a precizat că nu există creșteri generalizate ale prețurilor și inflație mare fără fenomenul creșterii masei monetare. Inflația este rezultanta politicilor guvernanților incapabili, în special traiul pe datorie. Guvernanții de azi au grijă să paseze copiilor noștri datorii tot mai mari.
Ea a adăugat că un guvern responsabil gestionează economia în așa fel încît rata prețurilor bunurilor și serviciilor rămâne scăzută, stabilă și previzibilă. Trebuie analizate prețurilor bunurilor permanent, respectiv bunuri precum alimente, îmbrăcăminte sau automobile, dar și servicii precum facturi de telefonie mobilă, bilete de tren și chiar chirii. Toate acestea, combinate, oferă un indiciu cu privire la cât de mult variază prețurile în economie în ansamblu și este responsabil să fie identificate cauzele care generează inflație.
„Costul vieții consumatorilor depinde de prețurile nenumăratelor bunuri și servicii pe care le cumpără în mod obișnuit, precum și de ponderea acestor articole în bugetul familiei. Pentru a măsura costul vieții consumatorului mediu, institutele de statistică și alte agenții specializate, guvernamentale și neguvernamentale, efectuează anchete și sondaje în rândul populației, colectează date despre prețuri în magazine și online cu ajutorul instrumentelor de extragere automată de date de pe web, a cititoarelor de coduri de bare etc. Scopul acestor investigații este identificarea unui „coș” de bunuri și servicii achiziționate în mod obișnuit de către consumatori și observarea evoluției în timp a prețului total al acestor articole.
În cazul în care venitul nominal al familiilor, care, în economiile moderne, se exprimă și se realizează în formă bănească, crește mai încet decât cresc prețurile, situația economică a populației se înrăutățește, deoarece aceasta își permite să cumpere mai puține bunuri și servicii. Cu alte cuvinte, puterea de cumpărare sau venitul real al populației – venitul nominal corectat în funcție de inflație – scade. Or, venitul real este un indicator cantitativ ce oferă informații cu privire la nivelului de trai când venitul real crește, nivelul de trai crește – și invers.
Inflația distorsionează, de asemenea, puterea de cumpărare a persoanelor cu venituri fixe (pensionari, bursieri, creditori etc.). De exemplu, un pensionar a cărui pensie se mărește în fiecare an cu un procent fix de 5%, pierde o parte din puterea sa de cumpărare, dacă inflația anuală este mai mare de 5%. În prezent, majoritatea economiștilor consideră că o inflație redusă, stabilă și – foarte important – predictibilă este benefică pentru economie. Dacă inflația este mică și previzibilă, este mai ușor ca rata inflației să fie luată în considerare în clauzele contractuale de ajustare a prețurilor și a ratelor dobânzilor”, a spus deputata Veronica Grosu.
Ea a adăugat că inflația ridicată și prelungită este adesea consecința unei politici monetare greșite. Dacă masa monetară crește prea mult în raport cu volumul tranzacțiilor efectuate în economie, valoarea unei unități monetare scade. Altfel spus, puterea de cumpărare a monedei se reduce, iar prețurile cresc.
Politicile economice duse de autorități trebuie să realizeze, deci, un echilibru între creșterea cererii și creșterea economică, fără a forța economia și fără a provoca inflație.
„Guvernul Ciolacu a mărit taxele încă de anul trecut astăzi avem la liber profesioniști o taxă pe sănătate de 10% la cifra de afaceri și vedem cu toții că ne mor românii cu zile în spitale. Avem impozit pe cifra de afaceri și plafoane care să genereze plăți mai mari la bugetul de stat de parcă statul ar fi în pielea unui antreprenor sau liber profesionist preocupat să supraviețuiască în această perioadă.
Pensiile și salariile sunt înghețate pentru anul 2025, la nivelul anului 2024.
Putem spune că inflația actuală de 5% este primul “ furt invizibil ’’ dar măsurabil pe care îl face Guvernul Ciolacu asupra românilor salariați și pensionari. Majorările de taxe locale sunt al doilea furt invizibil, măsurabil și înrobitor pentru cetățeni. Taxa pe sănătate de 10% din cifra de afaceri pentru liber profesioniști este al 3-lea furt invizibil. Taxa pe stâlp este un al 4-lea furt invizibil pentru companiile care au active.
Peste toate acestea suntem anunțați că peste 3 luni, după alegerile prezidențiale, prețurile la energie electrică vor crește cu un procent între 60-100% în funcție de consum, prin liberalizare.
Un alt « furt invizibil » dar înrobitor. Până într-o zi când furturile invizibile, pe care la fac guvernanții asupra cetățenilor, vor duce la momentul când românii nu vor avea bani pentru rechizitele copiilor și pensionarii nu vor mai avea bani de medicamente și îi vor face pe români să adune furturile astea invizibile și să le facă vizibile, palpabile, cu consecința unui nivel de trai scăzut, a sărăciei determinate de guvernanții care nu vor să renunțe la pensiile speciale și la finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat.
În toată această perioadă dvs. sunteți preocupat să vă organizați mai bine ca să răspundeți românilor care vă atacă politica și candidații. Să răspundeți cu înjurături. Aceasta este definiția politicianului desprins de sol care corespondează cu « alte civilizații ». Vă invităm să aselenizați. Este timpul să reveniți în România reală, domnule prim-ministru și să vă ocupați de problemele reale ale românilor.
Uniunea Europeană a dat norme prin care veniturile salariaților și pensionarilor sunt legate de un coș de bunuri și servicii la prețuri reale care generează automat creșterea veniturilor cetățenilor. Oficialii statului român merg la Bruxelles doar pentru a alinia contribuțiile cu înarmarea la nivelul statelor dezvoltate.
Să ne așteptăm la trimiterea unui al doilea Sistem Patriot în Ucraina? Pentru români, când vor merge oficialii statului la Bruxelles? Să învețe, spre exemplu, despre indexarea veniturilor cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale? Acest tip de politică europeană când va fi aplicat în România, domnule prim-ministru?
Față de această situație solicit răspuns la următoarea interpelare: Ce soluții aveți pentru reducerea inflației și pentru creșterea nivelului de trai al românilor?”, se arată în textul interpelării.
Lasa un raspuns