Distribuiţi echitabil în plan social creșterea economică a României prin asigurarea către românii aflaţi sub pragul sărăciei, măcar a coşului minim de consum pentru un trai decent

Deputații AUR de Suceava, Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei, i-au transmis ministrului Muncii, Marius Budăi, o interpelare prin intermediul căriea îi solicită să distribuie echitabil în plan social creșterea economică a României prin asigurarea către românii aflaţi sub pragul sărăciei, măcar a coşului minim de consum pentru un trai decent.

Parlamentarii suceveni au precizat că Parlamentul European a adoptat în data de 14.09.2022 o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.
Pensionarii au și ei dreptul la un „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” ca pensie minimă. Ar putea fi primul pas pentru un trai decent după o viață de muncă.

„În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este precizat un mecanism pentru stabilirea salariului minim în acord cu un coș minim de consum pentru un trai decent calculat pentru bunuri și servicii la prețuri reale.
Avocatul Poporului nominalizează propunerile legislative depuse de parlamentarii AUR pentru armonizarea cu legislația europeană și precizează că nu înțelege de ce nu se adoptă o astfel de legislație în România.
Astfel, parlamentarii AUR au depus L198/2022 şi L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000 care este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» pentru salariul minim. Sursa de finanțare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părții necontributive a pensiilor speciale și eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.
Creșterea economică din anul 2022 bazată pe consum, în ciuda inflaţiei de 16%, nu a fost distribuită echitabil românilor prin bugetul aprobat pentru anul 2023. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut vertiginos și cu toate astea ați menținut pensiile speciale și finanțarea partidelor parlamentare de la bugetul de stat.

Indexarea acordată deja nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coșul minim de consum pentru că îî menține sub pragul sărăciei. În aceeași situație sunt toți românii care au veniturile sub coșul minim de consum.
Indexările preconizate pentru salariul minim al românilor nu acoperă rata inflației. Uniunea Europeană impune calcularea unui «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» pentru salariul minim. Pensionarii au și ei dreptul la un «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» ca pensie minimă. Coșul minim de consum reprezintă »pragul sărăciei».
Se impune, în mod firesc, ca suma ce rezultă din această armonizare cu legislația europeană privind calcularea unui «coș de bunuri și servicii la prețuri reale» să fie suportată de la bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene. Așa cum Uniunea Europeană a acordat indemnizații privind trecerea românilor prin pandemiei tot așa se poate obține o indemnizație privind scoaterea românilor din sărăcie.
Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare în 2 puncte: Care este data la care veţi aloca sumele necesare pentru aplicarea noii legislații adoptate de Parlamentul European la 14.09.2022 privind corelarea salariului minim cu un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale? Veţi aloca vreodată sumele necesare pentru corelarea pensiei minime cu un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, cu coşul minim de consum?”, se arată în textul interpelării.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.