Pro România Suceava anunță că odată cu adoptarea de către Parlamentul României a modificărilor la Legea Statutului Personalului Silvic se completează proiectul general de reformare legislativă din domeniul forestier. Inițiatorul acestor modificări legislative este deputatul Pro România Emanuel-Iuliu Havrici, a cărui preocupare principală în calitate de parlamentar din anul 2016 este activitatea din sectorul silvic.
„Unii parlamentari își abrogă merite cum că ar construi de la autostrăzi până la drumuri comunale. Alții povestesc cum pot face treabă mai mult decât au în fișa postului și de aceea am ales să spun câteva cuvinte strict despre activitatea legislativă pe care am desfășurat-o în cei trei ani de mandat.
Am fost printre inițiatorii a 65 de proiecte legislative, dar nu îmi abrog integral meritele pentru aceste proiecte, pentru că au fost făcute în parteneriat cu colegi din Parlament, au fost discutate cu sindicatele, cu specialiștii din diverse ministere sau chiar de la Regia Națională a Pădurilor”, a transmis deputatul sucevean.
Printre cele mai importante proiecte legislative la care deputatul Havrici a fost inițiator se numără Codul Silvic, modificat în anul 2018, care prevede ca element de noutate esențială obligația valorificării integrale a lemnului de foc provenit din produse de igienă, secundare și accidentale către populație, prin cumpărare de la drum auto, în scopul asigurării accesului legal și facil la această resursă.
„Cantitatea de lemn de foc pentru populație a crescut de trei ori, în baza amendamentului legislativ pe care l-am depus la Codul Silvic și cred că la nivel de județ deja se cunoaște. De la 70.000 mc, am ajuns anul acesta, doar în primele 10 luni, la 200.000 mc și vom ajunge până la sfârșitul anului la 230.000 de mc. În același timp, acesta este un proiect legislativ care vizează peste 45% din populația țării, care se încălzește cu lemne de foc și cred că este o problemă importantă pe care am putut-o rezolva.
Pe de altă parte am venit cu o modificare pe legea contravențiilor silvice, prin mărirea sancțiunilor, în așa fel încât fondul forestier să poată fi mult mai protejat”, a precizat deputatul Havrici.
Principalele modificări aduse acestui act normativ vizează lărgirea cadrului faptelor sancționate ca și contravenții, prin incriminarea de noi fapte, majorarea cuantumului amenzilor, stabilirea de sancțiuni destinate protejării fondului forestier, față de orientarea anterioară spre sancționarea personalului silvic.
„O altă inițiativă, care face parte dintr-un pachet de 11 legi din domeniul forestier, se referă la la statutul personalului silvic.
Este o lege foarte importantă care, pentru prima dată, arată clar rostul personalului silvic în viața noastră de zi cu zi. În această lege am precizat foarte clar că pensiile celor care lucrează în domeniul forestier vor fi majorate. În același timp, vârsta de pensionare va scădea: la fiecare 4 ani lucrați se poate beneficia de un an pentru a ieși la pensie, iar în același timp am crescut și responsabilitatea personalului silvic, prin sancțiunile care pot fi aplicate, pe de altă parte am prevăzut ca personalul silvic să fie dotat cu arme letale pentru a se putea apăra”, a mai precizat deputatul sucevean.
De asemenea, Emanuel Havrici a contribuit și la modificarea Legii perdelelor forestiere de protecție. Mai exact, în anul 2017, a fost propus și aprobat amendamentul legislativ care prevede introducerea unei proceduri speciale de expropriere pentru utilitate publică în vederea realizării de perdele forestiere de protecție, având în vedere importanța esențială a acestor amenajări, în special pentru căile de acces. Legea a fost modificată din nou în anul 2019, prin abrogarea în totalitate a acestor articole vizând procedura specifică de expropriere, menținută de actul normativ doar ca posibilitate la nivel generic.
Domnu’ Havrici,ar fi nevoie,totuși,de niște clarificări,cum ar fi: dumneata ai intrat in parlament pe o lista a PSD… Dacă nu te puneau ăia acolo,de proști,evident,ca să confere listei un ușor iz de molid,ar fi pus pe altcineva,cu mai mult bun simț,cu ceva știință de carte,reprezentant al celor care l-au ales nu al celor care,eventual,o să-l mai aleagă – ca pe când va zbura porcul,cred eu…
Insă nu de asta te-aș trage eu de mânecă ci in legătură cu nivelul dumitale de cultură,absolut penibil – vei ști că sensul verbului „a abroga”,utilizat de dumneata de două ori intr-un spațiu restrâns, intr-o manieră total improprie,prin corhănirea limbii române,este următorul:
ABROGÁ, abróg, vb. I. Tranz. A anula o lege, o dispoziție oficială. – Din lat. abrogare, fr. abroger.
sursa: DEX ’09 (2009)
…dacă ai vrut să zici /să folosești verbul „a aroga” cu forma reflexivă „a-și aroga”,află că ai fi nimerit (cu condiția să fi avut habar…) pe-aproape…
Iată:
AROGÁ, aróg, vb. I. Tranz. A-și atribui în mod abuziv o calitate, un drept. – Din fr. s\’arroger, lat. arrogare.
Sursa : DEX ’98
Râd nu numai copacii dar și tufele,domnu’ Havrici… Ești parlamentar,ai 65 de initiative legislative și nu știi ce e aia „ a abroga”???