Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu a informat că în 2023 celebrăm 170 de ani de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și comemorăm 140 de ani de la moartea sa. Deputatul sucevean a precizat că, în scopul de a aniversa și promova viața și opera compozitorului român, personaj de importanță deosebită pentru patrimoniul istoric național, a depus o inițiativă parlamentară pentru a institui anul 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu.
Prin aceasta, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi material manifestărilor culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieții și operei compozitorului Ciprian Porumbescu, care, în scurta sa existență, a întruchipat autenticul românesc.
„La 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, într-o casă modestă de țară, se năștea cel ce avea să fie un talent muzical de excepție, dar și un mare patriot. Ciprian Porumbescu a început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi, unde a condus corul Societăţii Culturale „Arboroasa”.
În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Grigore Tocilescu, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi alţii, la festivități a participat şi tânărul Ciprian Porumbescu, care a susținut un foarte apreciat concert de vioară.
Ca urmare a atitudiinii sale patriotice românești și a activității politice, în noiembrie 1877, alături de alți lideri ai asociației „Arboroasa”, a fost arestat și încarcerat pentru o perioada de 3 luni. În urma condițiilor vitrege din temniță s-a îmbolnăvit grav de tuberculoză.
A continuat studiile la „Konservatorium fur Musik” din Viena, unde în 1880 o colecţie de douăzeci de piese corale şi cântece, intitulată „Colecţiune de cântece sociale pentru studenţii români”, între care se regăsesc „Cântecul gintei latine”, „Cântecul tricolorului”, „Pe-al nostru steag e scris Unire”. A revenit în țară, unde la 11 martie 1882 a avut loc premiera operetei sale „Crai nou”, piesa în două acte scrisă de Ciprian Porumbescu pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri bucurându-se de un succes imens.
Bolnav de tuberculoză, în 6 iunie 1883 s-a stins din viață la doar 29 de ani, în satul Stupca, numit în onoarea sa satul „Ciprian Porumbescu”. Printre lucrările sale celebre se numără „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Gaudeamus Igitur”, „Odă ostaşilor români” şi altele”, a reamintit deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheroghiu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.