Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o interpelare ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, privind soluțiilela deficitul de personal din sistemul de învățământ în situația instituirii interdicției cumulului pensiei cu salariul în sectorul public.

Deputatul sucevean a precizat că cea mai mare parte a societății românești susține demersul Guvernului României de a clarifica din punct de vedere legislativ cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. În fapt, la nivel european, majoritatea statelor au legislații extrem de precise cu privire la acest aspect.

„Din păcate, așa cum și domnia voastră cunoașteți foarte bine, sistemul de învățământ preuniversitar din România funcționează de foarte mulți ani cu un deficit critic de personal didactic bine calificat, deficitul fiind acoperit prin personal didactic suplinitor. Personalul suplinitor provine fie din categoria cadrelor didactice care nu au promovat examenul de titularizare, fie din personalul didactic pensionat, rechemat în activitate. Astfel, o eventuală instituire a interdicției cumulului pensiei cu salariu în sectorul public ar adânci și mai puternic deficitul de personal, mai ales în mediul rural și în zonele izolate, unde atractivitatea posturilor este cea mai redusă. Domnia voastră ați avansat deja o posibilă soluție, constând în plata cu ora a personalului didactic pensionat. Având în vedere faptul că în Moldova deficitul de personal din învățământul preuniversitar este mult mai pronunțat față de alte regiuni ale țării, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

  • Având în vedere faptul că cea mai importantă pârghie pentru atragerea tinerilor absolvenți către o carieră didactică este reprezentată de salarizarea stimulativă, vă rog să precizați dacă, prin modificările care se elaborează în prezent asupra Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, veți susține implementarea unor majorări salariale în învățământul preuniversitar?

  • Vă rog să precizați ce alte măsuri aveți în vedere pentru a stimula tinerii absolvenți să ocupe posturi didactice în regiuni precum Moldova sau în zonele rurale, care, din cauza unei slabe dezvoltări, sunt mai puțin atractive față de posturile din așezările urbane?

  • În condițiile în care domnia voastră intenționați să eliminați progresiv învățământul cu predare simultană, sistem profund ineficace, specific zonelor rurale, vă rog să precizați ce demersuri concrete aveți în vedere în acest sens?”, i-a transmis deputatul sucevean ministrului Educației.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.