Deoarece sunt tot mai puțini donatori de sânge din cauza pandemiei cu Covid 19, deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a adresat ministrului Sănătății o interpelare cu privire la stadiul proiectului privind construirea și operarea unei Bănci Naționale de Sânge, Plasmă Umană și Celule Stem.

„În noua execuție bugetară europeană România are obligația morală de a realiza această bancă națională de sânge și produse derivate. Plasma pacienților vindecați de virusul Covid 19 ar fi salvatoare pentru alți pacienți infectați.
România trebuie să aibă mai multă implicare în ceea ce privește programele de dezvoltare cu finanțare europeană nerambursabilă. Dacă nici banii europeni nerambursabili nu vor fi folosiți în acest sens, din păcate înseamnă că sănătatea nu reprezintă o prioritate. Răspunsul haotic al ministrului liberal al sănătății la interpelare denotă că nu cunoaște importanța domeniului”, a declarat Maricela Cobuz.

Potrivit deputatului sucevean, pentru PSD, sănătatea a fost întotdeauna o prioritate în execuția bugetară, în care s-a dorit crearea unui program operațional Sănătate, pentru a exista o finanțare consistentă pentru investiții în asistență medicală, în ambulatoriu și pentru primiri urgențe.

„În prezent, ca o continuare a politicilor PSD, s-a creat Programul Operațional Sănătate multi-fond, prin care România va gestiona o parte din banii europeni din cadrul financiar multianual 2021-2027. Programul va include linii de finanțare nerambursabilă pentru domenii cum ar fi infrastructura și dotările ambulatoriilor sau spitalelor, cercetarea medicală, informatizarea, programele de screening/depistare precoce a bolilor și modernizarea sistemului de transfuzie.
Prin Programul Operațional Sănătate se va putea dezvolta rețelele de medicină şcolară, inclusiv a celei stomatologice, ca parte a asistenţei medicale primare adresate copiilor şi tinerilor, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural”, a mai declarat parlamentarul sucevean.

Maricela Cobuz a mai precizat că prin Axa prioritară 6 din Programul Operațional, sistemul medical va putea să devină mai performant prin refacerea și modernizarea sistemului informatic CNAS, prin dezvoltarea observatorului național pentru date în sănătate, dar și implementarea de soluții digitale în infrastructura din sănătate prin digitizarea internă și externă a instituțiilor medicale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.