Unul dintre morții nemenționați ai evenimentelor din decembrie 1989 a fost Cultura. Considerată pe nedrept o emanație a regimului de tristă amintire, ea a fost ciuruită de mediocritate, kitsch și diletantism, pentru a face loc în viața noastră televiziunilor comerciale.

Aservite intereselor diverselor partide sau chiar mai rău, mercenare, acestea au introdus în viața noastră o mulțime de lucruri pentru care nu eram pregătiți, de la zvonuri prezentate ca știri, până la talk-show-uri în care diverși necunoscuți prezentau analize ale haosului din poziția comodă de analiști politici.

Beneficiind de abila manipulare a regimului comunist care introdusese în creierul populației ideea că este adevărat numai ce se spune la radio sau televizor, noile televiziuni au răstignit atenția oamenilor între știri, reclame și telenovele. Asaltați de mai multă informație decât erau obișnuiți, cetățenii au fost forțați să aleagă între a accepta noutatea, trecând-o prin filtrul gândirii proprii sau a înghiți, pe nemestecate, calup după calup de informație.

Pe neobservate, au fost excluse din viața noastră emisiunile destinate culturii, pentru a face loc unor emisiuni importate de pe alte meridiane. Au dispărut pe rând, concomitent cu emisiunile educative destinate copiilor și cu cele de cultură muzicală, pentru a fi înlocuite cu tot felul de patente de succes, cumpărate de peste ocean. Totul a culminat cu închiderea TVR Cultural care a constituit o declarație a autorităților potrivit căreia, atâta vreme cât cultura nu face profit, ea nu mai are loc în viața românilor.

Ca orice resort presat la refuz, cultura a stat o vreme la cutie, răbufnind ba la Sibiu, unde un festival de teatru organizat de un actor minunat a adus orașului titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2007, ba la Cluj, Iași sau Timișoara și oriunde a găsit înțelegere și oameni dedicați fenomenului artistic românesc. Permiteți-ne să menționăm aici și contribuția la rezistența antihaos a orașului Gura Humorului care a înțeles utilitatea Festivalului de film scurt, diaporamă și fotografie Toamnă la Voroneț, a cărui cea de-a XXXV-a ediție abia s-a încheiat. Nu numai că humorenii au păstrat tradiția festivalului, dar autoritățile locale și sponsorii din zonă au reușit să-l transforme într-un eveniment multicultural internațional care se dezvoltă de la an la an.

În acest context și în momentul în care ziarele tipărite dispar unul câte unul, decizia noastră de a porni un ziar nou vine din convingerea că sunt tot mai mulți aceia dintre dumneavoastră care s-au săturat; că vor fi îndeajuns de mulți cumpărători ai ziarului nostru, datorită conținutului său, încât să nu fim nevoiți să ajungem mercenari, nici față de politicieni, nici față de cei care plătesc spațiu publicitar. Încercăm să punem pe picioare un ziar serios, un ziar care să promoveze adevărul și informația corectă și suntem convinși că Bucovina este un loc propice pentru renașterea presei quality în România.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.