Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava, este serviciul public deconcentrat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care se asigură, la nivel judeţean, aplicarea politicilor şi strategiilor din domeniul de activitate al ministerului.
Altfel spus, Direcția pentru Agricultură este extensia Ministerului în teritoriu și reprezintă un domeniu foarte important din județul nostru. Dacă până mai ieri această instituție era practic invizibilă, astăzi această instituție reprezintă un reper important. Acest lucru a fost posibil datorită noului director, economistul Claudia Elena Gogu. De aproximativ un an de când este la cârma Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava, Claudia Gogu a făcut lucrurile să funcționeze mai bine prin multitudinea de proiecte pe care le-a gândit și le-a implementat împreună cu echipa sa.
Din octombrie 2020 și până în prezent, Claudia Gogu a reușit să coaguleze echipa pe care o conduce împletind experiența tâmplelor albe cu tinerețea și mediul online, iar rezultatele nu au întârziat să apară.
„Anul acesta a fost unu al provocărilor, însă venind din departamentul de Consultanță al Direcției pentru Agricultură am reușit să fac față acestor noi cerințe ale postului de director pe care îl ocup în prezent. Practic, pe funcția anterioară am învățat cum să comunic cu fermierii astfel încât amândouă părțile să aibă de câștigat”, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava.
Claudia Gogu a spus că una dintre principalele provocări ale noii funcții a fost cea privind realizarea recensământului general agricol, întrucât județul Suceava este al doilea județ din țară, fiind recenzate peste 150.000 de animale. Aceasta a subliniat că acest recensământ a fost făcut în parteneriat cu Direcția Județeană de Statistică Suceava, însă instituția pe care o conduce a fost ordonatorul de credite. Astfel, echipa de la Direcția Agricolă a colaborat cu 942 de recenzori și recenzori șefi în realizarea acestui recensământ.
Digitalizarea, un scop pentru directorul Claudia Gogu
Pe de altă parte, economistul Claudia Gogu a înțeles că fiecare instituție trebuie să se adapteze vremurilor și, în scopul digitalizării și al accesului mai facil la informații, a refăcut site-ul web al Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava astfel încât un fermier de la Vatra Dornei să nu mai fie nevoit să bată drumul până la Suceava pentru anumite informații ce pot fi obținute foarte simplu și online.
De asemenea, întrucât ne aflăm într-o eră a rețelelor sociale, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava a făcut instituția vizibilă și pe Facebook, acolo unde sunt postate în timp util toate informațiile necesare fermierilor.
Dacă tot vorbim de digitalizare, Claudia Gogu a pus mare accent și pe simplificarea procedurilor de obținere a documentelor, militând permanent pentru înlocuirea dosarelor cu șină cu aplicații online. Astfel, tot în acest an de când se află în fruntea instituției, aceasta a implementat o aplicație, la care au subscris 83 de primării din județ, prin intermediul căreia vânzarea terenurilor din extravilanul localităților să se facă mult mai simplu.
De asemenea, în vederea sprijinirii fermierilor suceveni, încă din 2018 economistul Claudia Gogu i-a ajutat pe o parte dintre aceștia să își poată vinde marfa și în marile supermarketuri din municipiul Suceava, lucru benefic atât pentru producătorul local, cât și pentru consumatorul final.
„Tot în acest an de când sunt la conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava am organizat cursuri de formare pentru lucrători în creșterea animalelor, în agricultura ecologică M11 și în agromediu M10, la care au luat parte peste 100 de cursanți”, a adăugat directorul Claudia Gogu.
Piața volantă, un succes evident
Unul dintre proiectele de suflet ale economistului Claudia Elena Gogu este piața volantă ce se desfășoară în fiecare sâmbătă în curtea Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava. Această inițiativă s-a bucurat de un succes evident încă de la prima ediție, astfel încât aceasta s-a desfășurat cu regularitate și, întrucât atât cererea, cât și oferta sunt pe măsură, directorul Claudia Gogu a precizat că această piață volantă va funcționa și în luna noiembrie 2021, urmând să fie reluată și anul viitor când fructele și legumele vor fi din nou la discreție.
„Piața volantă este un proiect mai vechi pe care am reușit să îl implementăm abia acum, însă rezultatele sunt pe măsură. Chiar nu ne așteptam să aibă un astfel de succes, însă gândul că producătorii locali au unde să își vândă produsele reprezintă un mare plus pentru noi”, a mai spus Claudia Gogu.
Tot în sprijinul micilor producători locali, la propunerea Direcției Agricole Suceava, doi studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul USV, respectiv Mihai Silitră și Victoria Toma, sub coordonarea profesorului Cristina Turcu, au creat o platformă online prin intermediul căreia producătorii locali își pot prezenta și vinde produsele. Trebuie subliniat că cei doi studenți sunt voluntari, munca lor nefiind remunerată.
Promovarea produselor autohtone, un țel pentru economistul Claudia Gogu
Pentru viitorul apropiat, conducerea Direcției pentru Agricultură Suceava și-a propus să pună un mai mare accent pe informarea populației în ceea ce privește termenul de producător local. Astfel, potrivit Claudiei Gogu, instituția pe care o reprezintă își propune să facă un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava în vederea desfășurării unei campanii de sprijinire a producătorilor locali, dar și a consumatorilor de produse românești.
Tot la capitolul „planuri de viitor”, directorul Direcției Agricole Suceava a precizat că prioritare sunt grupurile de producători locali și cooperativele agricole care contribuie semnificativ la dezvoltarea micilor fermieri.
Până în prezent, în județul Suceava funcționează 11 grupuri de producători locali și cooperative agricole, iar în curs de constituire sunt alte două.
Un alt țel pentru conducerea instituției este reprezentat de mărirea echipei care, în prezent, este una subdimensionată în raport cu volumul de muncă.
„Colectivul Direcției Agricole este unul extraordinar, însă mai avem nevoie de colegi, întrucât o parte dintre aceștia vor ieși curând la pensie. Deja am scos o serie de posturi la concurs și urmează să mai scoatem și altele în viitorul apropiat. Unul dintre domeniile în care se vor face angajări este cel de elaborare a proiectelor europene pentru micii fermieri”, a declarat Claudia Gogu.
Totodată, proiectele directorului nu se opresc aici, aceasta având în vedere rezolvarea problemelor din domeniul agriculturii cu care se confruntă cetățenii județului Suceava. Altfel spus, Claudia Elena Gogu este unul dintre șefii de deconcentrate din județ care își face treaba cu pasiune și responsabilitate, binele cetățeanului fiind unul dintre obiectivele sale.
: revista floare albastra = blue : piata volanta in parcare LA oficiul de cadastru: site turcu.popausv pfa :