Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Paul Anghel a transmis, duminică, o serie de sfaturi pentru consumatorii care doresc să cumpere peşte şi produse din peşte, în perioada sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. El le recomandă acestora să fie foarte atenţi la aspect şi să nu achiziţioneze produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate.
Paul Anghel a făcut, într-o postare pe Facebook, mai multe recomandări astfel încât peştele şi produsele din peşte să nu reprezinte un pericol pentru sănătate, în perioada premergătoare sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor.
Astfel, consumatorii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi la aspectul exterior al produsului, pentru a aprecia prospeţimea acestuia, să nu achiziţioneze produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi.
”Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită”, a transmis Anghel.
Un alt sfat se referă la solicitarea şi pătrarea bonului de casă, în eventualitatea în care clientul doreşte să reclame calitatea produsului.
”Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a arătat Paul Anghel.
Reprezentantul ANPC i-a mai sfătuit pe consumatori să nu cumpere alimente cu aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau cu gheaţă în ambalaj, nici produse al căror ambalaj este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigura salubritatea produsului.
El a amintit că, în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la vânzare, în urma unor controale, produse neconforme, precum: chefal proaspăt expus pe pat de gheaţă al cărui muşchi prezenta o consistenţă flască, burtă moale, umflată, amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe; crap proaspăt care prezenţa semne vizibile de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum; scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistenţă moale şi miros nespecific; macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte; conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peşte de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut; conserve de ”sardine în ulei vegetal”, conform declaraţiilor de pe etichetă (ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conţinut de apă în jur de 22%, faţă de maximum 8% admis, scrie psnews.ro.
Lasa un raspuns