La întâlnirea care a avut loc pe data de 6 august la Ocolul Silvic Vama, reprezentanții Greenpeace România au lansat o serie de acuzații la adresa ocolului din județul Suceava, iar după lungi și amănunțite controale în teren au apărut primele concluzii oficiale.
Documentele publice arată că reprezentanții Greenpeace au exagerat și au lansat acuzații care nu și-au găsit conexiunea în realitate în 95% dintre cazuri.
SuceavaLive vă prezintă situația concretă: ce au acuzat și ce s-a găsit în teren!
1 –În primul caz prezentat, referitor la acuzația de constituirea unei partizi pe o suprafața mai mare decât cea reală s-a constatat că eroarea provine din stabilirea eronata a suprafeței la amenajarea silvica in anul 2011. Nu s-a constatat recoltarea din partida în cauza a unor volume de masa lemnoasa mai mari decât cele declarate.
2- A doua acuzație a Greenpeace făcea referire la faptul că ar exista tăieri ilegale de arbori prin folosirea unor dispozitive de marcare in fals sau falsificate. În acest caz s-a solicitat Inspectoratului de Poliție Județean Suceava expertiza criminalistică a mărcilor silvice prelevate și s-au aplicat 4 amenzi cumulând 18000 lei, atât pentru firmele care au exploatat masa lemnoasa, cât și pentru personalul silvic, nu pentru că s-ar fi tăiat ilegal în plus, ci pentru că nu s-a tăiat masa lemnoasă.
3- În cel de-al treilea caz sesizat, aspectele prezentate privind alăturarea de parchete tăieri rase și extragerea unui volum de masă lemnoasă mai mare decât cel prevăzut de amenajament s-a constatat că NU se confirmă existența unei tăieri rase pe o suprafață de 9,0 ha. Se confirmă existența unui APV cu un volum cu 74% mai mare decât cel prevăzut de amenajament. În aceasta situație, diferența se datorează unei erori de AMENAJARE, lucru însușit și de către INCDS Marin Dracea-Stațiunea de cercetare—dezvoltare și experimentare—producție Bistrița.
Trebuie subliniat faptul că în vederea verificării tuturor aspectelor semnalate de către cei de la Greenpeace au fost efectuate redirecționării ale sesizării către instituțiile abilitate, respectiv: Garda Națională de Mediu, Sistemul de Gospodărire a Apelor, iar în ceea ce privește acțiunea de control desfășurată de către Garda Forestiera Suceava, aceasta a implicat și colaborarea cu următoarele instituții: INCDS Marin Drăcea-Stațiunea de cercetare-dezvoltare și experimentare-producție Bistrița, Direcția Silvică Suceava și, nu în ultimul rând, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.
Cu alte cuvinte, acestea sunt instituțiile care au efectuat controale la Ocolul Silvic Vama, concluziile fiind asumate de fiecare instituție în parte.
Expertiza tehnică extrajudiciară, realizată de un expert tehnic independent, concluzii pozitive despre activitatea Ocolului Vama
Acuzatiile lansate in lunile iunie si august de organizatia de mediu referitoare la lucrări efectuate într-o parcelă de pe raza Ocolului Silvic Vama din cadrul Direcției Silvice Suceava sunt infirmate și de o expertiză tehnică extrajudiciară, realizată de către un expert tehnic independent.
Din analiza amenajamentului silvic, precum si in urma verificarilor si a masuratorilor din teren, a rezultat ca lucrarile efectuate in u.a. 44A, U.P. I Deia de pe raza Ocolului Silvic Vama respectă prevederile amenajamentului silvic si ale legislatiei in vigoare, nefiind o tăiere ilegală!
În urma constituirii partizii 895, în anul 2016 s-au efectuat lucrări legale de exploatare a masei lemnoase din u.a. 44A, U.P. I Deia, iar în primăvara anului 2018 s-au efectuat lucrări de împăduriri, în completarea regenerarii naturale, urmărindu-se realizarea unei compozitii diversificate, stabilă la fenomenele climatice nefavorabile.
În cadrul acestor lucrări de împăduriri s-au utilizat 4.500 puieti forestieri, iar în primavara acestui an regenerările au fost parcurse cu lucrări de intreâinere și îngrijire. Conform rezultatului controlului anual al regenerarilor, reusita acestora este de 87%.
„Din verificări a rezultat că organele silvice au respectat pașii procedurali. La data intrării în vigoare a amenajamentului silvic se regăsește în planul decenal de recoltare a produselor principale, fiind propus a se executa în deceniu o tăiere rasă pe suprafața de 2,49 ha, cu un volum de recoltat de 1174 m3.
Până la data constituirii partizii a fost recoltat un volum de 66 m3, produse ACCIDENTALE ȘI IGIENĂ. Din punerea în valoare a partizii a rezultat un volum de 2227 m3 , acestea reprezentând produse principale.
De asemenea, se constată că volumul de 1053 m3 rezultat ÎN PLUS față de prevederile amenajamentului NU a afectat posibilitatea de produse principale a U.P.I Deia și că fondul de producție NU a fost afectat, deoarece cantitatea de 1174 m3 rezultată în plus din punerea în valoare a tăierii rase s-a precomptat din u.a.47 a urgența 26”, se arată în concluziile expertului tehnic independent.
Directorul general Romsilva a declarat că nu va da în judecată ONG-ul.
Mai mult decât atât, Romsilva a transmis luni, 14 octombrie, un comunicat de presă prin care anunța că invită organizaţiile de mediu să participe la verificările efectuate la ocoalele silvice care administrează pădurile statului.
Lasa un raspuns