Senatorul PSD, Ovidiu Donțu și-a manifestat susținerea pentru trustul INTACT, în plenul Senatului, afirmând faptul că, situația în care se află aceste televiziuni reprezintă de fapt, violarea flagrantă a libertății de exprimare prin suprimare.

„Nu vreau să discut astăzi despre recuperarea prejudiciilor statului, din contră, ca susținător al înființării Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, vă încurajez domnule prim-ministru, să urmați toate prevederile legale pentru recuperarea acestora. În ceea ce privește speța pe care o dezbatem astăzi, aici, am aflat dintr-un comunicat al ANAF că aplică Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului și normele metodologice aprobate prin Hotărârea nr. 731/2007, lucru confirmat și de dumneavoastră, domnule prim-ministru în discursul pe care l-ați susținut. Astfel, potrivit art. 22 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007, aprobate prin Hotărârea nr. 731/2007, bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, se valorifică numai prin licitație publică, lucru pe care l-ați menționat și dumneavoastră în discurs, dar vă invit să lecturați și prevederile alin.(2) lit. d), în care se prevede că bunurile imobile pentru care există un contract de închiriere în vigoare în momentul intrării acestora în proprietatea privată a statului fac excepție de la prevederile alin.(1). De asemenea, în conformitate cu art.22 alin. (8), bunurile imobile intrate în proprietatea privată a statului, pentru care la data intrării în proprietatea privată a statului exista un contract de închiriere în vigoare, pot fi valorificate prin vânzarea directă către chiriași.

Autoritățile statului au obligația ca, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să coroboreze procedurile de executare stabilite de lege, cu Constituția și Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a spus Ovidiu Donțu.

Senatorul social-democrat l-a mai întrebat pe Dacian Cioloș, cum au aplicat organismele din subordinea lui art.30 din Constituția României cu privire la libertatea de exprimare, dar și cum interpretează premierul prevederea de la art.30 alin. (4), care spune că nicio publicație nu poate fi suprimată cu solicitarea ANAF ca cinci televiziuni să rămână fără curent electric, apă și căldură, în cinci zile de la notificare.

Totodată, Donțu vrea să știe și cum au aplicat organismele din subordinea lui Cioloș art.10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În încheiere, senatorul PSD  a tranmis faptul că, din punctul său de vedere, se poate vorbi de o procedură doar  aparent legală.

„Vă comunic că în conformitate cu art.11 coroborat cu art.20 din Constituție, Convențiile la care România este parte, fac parte din dreptul intern, iar dacă există neconcordanțe între pactele și tratatele la care România este parte și legile interne, au prioritate reglementările internaționale. Ca președinte al Comisiei pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor C.E.D.O., din Senatul României, cred că în situația dată suntem în fața unei proceduri aparent legale.Cred că suntem în situația violării flagrante a libertății de exprimare prin suprimare și a Convenției Europene a Drepturilor Omului. România are de plătit despăgubiri rezultate din Hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului de 7.000.000 Euro numai pentru anul 2015 care vor fi plătiți din banii cetățenilor români, din bugetul pe care Guvernul pe care îl conduceți îl administrează.
Statul are obligația să recupereze prejudiciile din hotărârile judecătorești, dar aveți obligația, domnule prim-ministru, să vegheați ca acest lucru să se întâmple cu respectarea Constituției și Convenției Europene a Drepturilor Omului pentru că acesta a fost sensul votului de învestitură dat de Parlament pentru Guvernul pe care îl conduceți”, a conchis Donțu.

Trebuie amintit faptul că, Ovidiu Donțu, este doar unul dintre parlamentarii care și-au exprimat părerea și nemulțumirile, față de situația prin care trece trustul INTACT.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.