Persistența temperaturilor ridicate, caracteristice în timpul verii, poate influența negativ starea de sănătate a populației, în special a grupelor de risc: copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, boli cronice, persoane care desfășoară activități profesionale în aer liber, etc.
În vederea informării corecte a populației cu privire la prevenirea și combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra stării de sănătate, Direcția Județeană de Sănătate Publică Suceava reiterează recomandările pentru evitarea îmbolnăvirilor și stărilor de rău.
Astfel, DSP Suceava recomandă populației să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18.
Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (spații publice, magazine). Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.
DSP Suceava recomandă și purtarea pălăriilor de soare și a hainelor lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
„Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă. Beți zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. Nu consumați alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, mai transmite sursa citată.
De asemenea, este indicat să consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. De asemenea, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă.
„Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc.). Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate”, a mai transmis DSP Suceava.
Lasa un raspuns