Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava anunță că, în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare, precum şi pentru prevenirea introducerii și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane, în cursul lunii aprilie s-au verificat târguri/oboare, piețe agroalimentare,unităţi în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică produse alimentare de origine animală şi nonanimală.
Potrivit directorului executiv Dănuț Corneanu, au fost controlate 147 de unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar, din care 9 abatoare, 5 unități de prelucrare a laptelui, 8 unități de procesare a cărnii/carmangerii/măcelării, 41 de unități de alimentație publică (restaurante/ pizzerii/ pensiuni turistice/ baruri/ fast food/ cantine/ catering), 7 laboratoare de cofetărie/patiserie, 73 hypermarketuri, supermarketuri și magazine alimentare, și 4 depozite de alimentare.
Au fost efectuate și 41 de controale mixte cu reprezentații ANAF la mijloacele de transport legume-fructe, în perioada 12-21 aprilie, în cadrul acțiunii „DEMETRA”.
De asemenea, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judetean, au fost efectuate 31 de controale în trafic, controale cu tematica Pesta Porcină Africană.
Pe sectorul sănătate animală și bunăstare au fost efectuate controale la 85 gospodarii ale populaţiei, 2 controale la ferme autorizate suine, un control la un adăpost câini, un control la o menajerie, un control la o fermă de păsări, 3 controale la depozite de piei, 8 la ferme de suine minimis, 26 de controale C.S.V. pentru decont și 10 controale la ferme de bovine.
DSVSA Suceava a efectuat și controale pe farmacovigilenţă, astfel: Fabrici de nutreţuri combinate – 2, malaxoare – 1, depozit furaje – 2, unitate furaj combinat – 1, transportator – 2, mijloc auto – 2, producător furaj primar – 1, magazine furaje – 11, exploataţie comercială – 1, farmacie veterinară – 2, depozit farmaceutic – 1, biocide – 1.
Directorului executiv Dănuț Corneanu a precizat că au fost aplicate 17 sancțiuni, în valoare de 30.750 de lei. Astfel, au fost aplicate 9 amenzi în valoare de 9.600 lei (marketuri/supermarketuri/magazine alimentare)-pentru abateri de la normă de igienă (manipularea produselor alimentare de origine animală cu încălcarea normelor de igienă), etichetare/depozitare neconformă; 1 amendă în valoare de 1.200 lei (laborator cofetărie/patiserie) – pentru abateri de la normele de igienă; 1 amendă în valoare de 1.200 lei (un abator) – pentru transport animale fără documente; 1 amendă în valoare de 1.500 lei (o fabrică procesare lapte-lipsa evidente acţiuni igienizare efectuate); 1 amendă în valoare de 5.000 lei (o unitate de alimentaţie publică) pentru abateri de la normele de igienă şi depozitare; 2 amenzi în valoare de 11.200 lei (mijloace de transport legume-fructe neautorizate sanitar veterinar); 2 amenzi în valoare de 1.050 (ferma bovine şi gospodarii)-deficiențe bunăstare şi lipsa elemente de identificare animale. 25 de unități au fost sancționate cu avertismente.
Atenție de unde cumpărați carnea de miel
Potrivit DSVSA, în judeţ s-au organizat 4 puncte volante de sacrificare a mieilor de către administraţia pieţelor, cu aprobarea primăriilor şi avizul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care sunt supravegheate permanent de medici veterinari oficiali pe toată durata funcţionării acestora.
Proprietarii crescători de ovine care au fost aprobaţi/avizaţi pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor în perioada 15-28-04-2019 sunt:
1 – Chihaia Ioan – localitatea Bursuceni, comuna Vereşti;
2 – Blanari Ana –Suceava;
3 – Dolceanu Aurel – Suceava :
4 – Suiu Gheorghe – Pătrăuţi
DSVSA atrage atenția cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se supun persoanele care cumpără şi consumă carne a cărei origine este necunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar.
De asemenea, potrivit instituției sucevene, aprovizionarea cu carne şi produse din carne trebuie să se facă numai din unităţi autorizate înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
„În continuare recomandăm populaţiei ca aprovizionarea cu produse alimentare de origine animală şi nonanimală, SĂ NU SE FACĂ din spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau din sistemul de vânzare stradal, între blocuri, din portbagajele maşinilor,etc locuri în care nu este asigurat controlul sanitar veterinar, o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare”, a transmis Dănuț Corneanu.
Neregulile în domeniul siguranței alimentelor pot fi sesizate la D.S.V.S.A.-0230/522.848, la numerele de telefon afişate la sediul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, precum şi la numărul de telefon cu apelare gratuită 0800.826.787.
Lasa un raspuns