Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a transmis că principalul vinovat pentru cazurile de rabie din județul Suceava se face vinovată vulpea. Totodată, reprezentanții instituției au precizat care sunt măsurile ce trebuie luate.

Cazurile de rabie diagnosticate în judeţ, din care 3 în oraşul Şiret – primul caz diagnosticat în 14.11.2022, câine canne corso – femela de 12 ani, al doilea caz diagnosticat în 16.11.2022, ciobănesc german de doi ani, şi al treilea caz – labrador, 5 ani, femela, precum și întrunirea Centrului Local de Combatere a Bolilor din data de 25 -11-2022 ora 17 prin care s-au aprobat măsurile de prevenire a rabiei urmare dignosticarii  unui nou  caz din data de  25 -11-2022  în loc Grămești-câine rasă comună 4 luni.

În toate cazurile, au fost semnalate vulpi în aproprierea curţilor acestor proprietari.

„Rabia, sau turbarea, după cum mulți dintre noi o cunoaștem, este una dintre cele mai comune afecțiuni ale câinilor,pisicilor şi altor specii receptive(bovine,ovine,caprine,cabaline), și totodată, una dintre cele mai periculoase boli 

Rabia este o infecție virală, care atacă atât creierul cât și măduva spinării, fiind un real pericol atât pentru câini cât și pentru restul mamiferelor, inclusiv pentru oameni. 

Este periculoasă deoarece, odată ce virusul a atacat organismul și odată ce apar simptomele specifice rabiei, șansele de supraviețuire sunt reduse la zero”, a spus Dănuț Corneanu, directorul adjunct al DSVSA Suceava. 

Principalul purtător al acestui virus este vulpea

Transmiterea rabiei se face prin mușcătura de către vulpe/câine infectat, spre un câine/animal sănătos, sau printr-o rană deschisă care este expusă la saliva unui animal infectat, de exemplu prin lins. 

Odată ce apare mușcătura, virusul rabiei se infiltrează în celulele mușchilor, unde se reproduce, iar ulterior, se răspândește către nervii periferici ai animalului gazdă, ajungând în final la creier.

Cea mai eficientă cale de a reduce riscul de apariție a rabiei este vaccinul antirabic, care favorizează producerea de anticorpi. 

Vaccinul antirabic face parte din seria de vaccinuri obligatorii, fiind inclus în schema de vaccinare a animalelor,câini/pisici tinere iar ulterior, prin repetiții anuale. 

Fiind singura metodă de a ține sub control evoluția și transmiterea bolii, vaccinul antirabic este util și pentru siguranța umană deoarece, după cum s-a menționat anterior, rabia este o boală transmisibilă de la animal la om.

Măsurile dispuse în cele două şedinţe ale  Centrului Local de Combatere a Bolilor  din data de 17 şi 25 noiembrie au fost transmise în judeţ către toţi medicii veterinari,precum şi tuturor Unităţilor Locale de Sprijin constituite la nivelul UAT-urilor  sub coordonarea primarilor. 

Toţi cetăţenii trebuie să fie informaţi şi să conştientizeze aspectele  privind  gravitatea bolii precum şi obligaţia de a anunţa medicului veterinar din comună orice comportament  anormal al animalelor deţinute,în gospodărie, în special câini şi pisici,precum şi orice caz de mortalitate  intervenit la animalele deţinute  în gospodărie.

Precizăm că un număr de 95 medici veterinari din reţeaua judeţului au comunicat către D.S.V.S.A.,intenţia de a se vaccina antirabic,în acest sens fiind notificata  Direcţia de Sănătate Publică în vederea stabilirii centrelor de vaccinare.

Recomandăm ca personalul care deserveşte adăposturile de câini fără stăpân, sau cele care în gospodarii deţin un număr mai mare de câini sau pisici să solicite,de asemenea la Direcţia de Sănătate Publică, vaccinarea antirabică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.