Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research, este de părere că alegerile parlamentare din decembrie trebuie să aibă loc, pentru că votul este „infim mai puțin periculos decât mersul la muncă, decât activitățile profesionale și decât mersul la cumpărături”.
„Alegerile le putem amâna cu maxim 3 luni, asta înseamnă martie, dar nu ne garantează nimeni că atunci va fi mai bună situația și oricum nici nu se mai pot amânate.
Noi am avut exercițiul votului la alegerile locale, iar cei care au fost la vot au putut constata foarte ușor că este infim mai puțin periculos exercițiul votului decât mersul la muncă, decât activitățile profesionale și decât mersul la cumpărături care presupune un număr mult mai mare de interacțiune cu obiecte sau persoane decât exercițiul votului și aici nu văd un risc și aș invoca o comparație”, spune Ștefureac.
Acesta aduce în discuție situația epidemiologică din Franța și Cehia, țări în care nu au fost organizate alegeri în ultimele 3 luni, dar unde sunt înregistrate constant recorduri sumbre în ceea ce privește cazurile noi de COVID-19.
„Să ne uităm la Franța și la Cehia care nu au avut alegeri în ultimele 4 luni. În Franța numărul de infectări a ajuns la 50.000 pe zi, iar dacă am raporta aceste infectări la populația României, noi am fi trebuit să avem până acum minim 15.000 de cazuri pe zi.
Dacă ar fi să comparăm cu Cehia, unde numărul de infectări e de 4-5 ori mai mare și ei nu au avut alegeri locale în ultimele trei luni, deci cred că pentru România este important să avem o clarificare a majorităților, să avem un Guvern stabil care să poată să ia decizii clare inclusiv cu privire la gestionarea pandemiei. Toate partidele vor fi cu un ochi la numărul de infectări și cu un ochi la sondajele de opinie care a arată o fragmentarea a românilor în ceea ce privește distribuția opiniilor cu privire la economie vs pandemie”, punctează sociologul.
De asemenea, Ștefureac susține că singurul risc poate fi reprezentat de campania electorală, nicidecum de mersul la vot.
„Experții au indicat foarte clar că alegerile nu prezintă riscuri suplimentare. Un risc ar putea reprezenta campania electorală, dar aici e responsabilitatea partidelor, votanților, să limiteze interacțiunile între ei. Trăim în era informațională, avem social media, avem televizor, avem radio, iar dumneavoastră, în calitate de instituție de media aveți oportunitatea și șansa de a contribui la corecta informare a cetățenilor”, a conchis Remus Ștefureac.
Lasa un raspuns