Într-un interviu pentru PS News, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu remarcă ”o involuție categorică” a societății românești, cauzată în special de un sistem de educație defectuos, care ”a rămas în secolul XIX”. Analistul se referă în special la teoriile conspirației care au proliferat în România, în condițiile pandemiei, și tendința oamenilor de a crede mai degrabă în preoți decât în știință.
„De obicei, România e în contratimp. Tendințele anti-democratice, teoriile conspirației și fake news-ul au reușit să se impună greu, dar în 2020, pe fondul epidemiei de Covid-19, o bună parte din societatea românească a fost victimă sigură din cauza superstițiilor care sunt în mare măsură promovate oficios de multe culte religioase, așa că am ajuns în situația în care, în pragul campaniei de vaccinare, să se promoveze ideea anti-vaccinare și majoritatea românilor să nu își dorească să se vaccineze.
Este vorba despre o involuție categorică a societății românești, deloc surprinzătoare, pentru că sondajele de opinie privind perceperea științelor o arătau de foarte multă vreme, dar arată incapacitatea politicienilor de a lua măsuri și de a preîntâmpina o astfel de situație.
2020 a fost anul în care s-au putut releva toate tendințele dure din societatea românească, cele profund anti-occidentale. În final, anul s-a încheiat într-un echilibru precar, dar deja răul a fost făcut și va fi foarte greu de îndreptat. Politicienii nu par capabili să gândească dincolo de ziua de mâine”, spune Pîrvulescu
De asemenea, acesta afirmă că politicienii ar fi putut să facă mai multe lucruri pentru România în acest an pus sub semnul crizei economice survenite în urma pandemiei de COVID-19, însă nu au făcut nimic și „situația este gravă”.
„O preîntâmpinare a acestei situații prin politici de educație ar fi putut să dea rezultate. De 20 de ani lucrurile au involuat și cel mai bun moment este cel în care Parlamentul României votează o lege împotriva educației de gen și pentru interzicerea identității de gen, iar Curtea Constituțională se blochează câteva luni de zile pentru a lua o decizie care era de bun simț.
Situația este gravă, iar politicienii, dacă nu dorm, pur și simplu sunt luați de val sau chiar aderă la asemenea curente de opinie anti-științifice și nu vorbesc doar de la cei de la AUR. Situația este mult mai gravă.
Dacă ar fi fost vorba doar de AUR, probabil că lucrurile ar fi putut fi depășite. AUR este doar chintesența acestei tendințe, dar o regăsim la fel de bine în PNL și PSD, într-o oarecare măsură în UDMR, și mică în USRPLUS.
În primul rând, se putea face educație în propriile partide, pentru că este o confuzie ideologică gravă în partidele din România care permite tuturor acestor idei să se impună.
Educația nu este neutră, iar educația religioasă își dovedește limitele și prezintă riscuri serioase pentru siguranța națională, pentru că sănătatea ține se siguranță națională”, susține analistul.
În încheierea interviului, Cristian Pîrvulescu amintește că cea mai mare problemă a a României este reprezentată de neglijarea sistemului educațional.
„Educația în România nu este în secolul XX, este în secolul XIX. Este o nevoie stringentă de adaptare la educație, dar cu profesori care sunt frustrați e foarte greu să faci lucrul ăsta. Cel la care mă gândesc în acest moment este profesor de matematică și face parte din AUR. Ringo Dămureanu este profesor! Vă dați seama?! E plin partidul ăla de profesori naționaliști și furioși. Situația nu este deloc favorabilă.
Șanse pentru cei tineri sunt, dar problema este a maturilor care cred că știu ceva și care au ieșit atât de influențați din comunism. Ideile astea se fac pe baza unor frustrări acumulate, și ar fi fost un loc bun ca pishoterapia să înflorească în România, dar oamenii nu se duc la psihoterapeut, preferă să se ducă la preoți, și nu la cei mai deschiși, ci la cei mai retrograzi”, a conchis Pîrvulescu.
Lasa un raspuns