A fi medic înseamnă să percepi medicina și în dimensiunea sa umanistă, nu numai în latura sa tehnică. Cu alte cuvinte, știința în medicină trebuie să aibă și conștiință”, spunea Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Un astfel de medic, care percepe medicina nu doar ca pe o știință, este și suceveanul Cătălin Pînzaru, specialist cu competențe în ecografia endocrină și tratamentul osteoporozei, fiind apreciat de toți cei care îi trec pragul cabinetului.

A studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași iar anii de rezidențiat i-a petrecut la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași. Acum, doctorul Pînzaru activează în cadrul Spitalului Municipal din Fălticeni, dar și la două clinici particulare din Suceava. Pentru că știe foarte bine să comunice, pentru că este amabil și are răbdare, înțelege cât de importantă este relația medic-pacient.

Ca medic internist contează foarte mult să știi să comunici cu pacientul. Dacă reușești să te conectezi în interviul pe care îl faci la început, reușești să îți fidelizezi pacientul. În timpul interviurilor cu bolnavii, începi să afli și ceea ce te interesează, atât despre boală, cât și despre problemele sale personale, informații care sunt inutile din punct de vedere medical, dar care te apropie de pacient”, precizează Cătălin Pînzaru.

Un medic cum ar trebui să fie toți medicii din România”, „Un endocrinolog de nota 10”, „Un om cu suflet minunat”, „Cel mai bun și mai amabil endocrinolog” sunt doar câteva dintre mesajele pacienților care i-au trecut pragul cabinetului și care au plecat plini de speranță și încântați de felul în care au fost tratați.

 

„Vreau să văd ce putem face pentru ca pacientul să trăiască cât mai mult și cât mai bine”

 

Pasiunea pentru medicină își are rădăcinile în adolescență când, în timpul liceului, a fost fermecat de o serie televizată în care unul dintre cei mai cunoscuți medici legiști din Statele Unite descifra cauzele unor decese inexplicabile. Cu toate acestea, în timpul studenției, medicul Cătălin Pînzaru și-a dat seama că își dorește mai mult să vadă ce poate face pentru ca un pacient să trăiască cât mai bine, decât să fie legist.

În clasa a XI-a urmăream un serial pe Discovery, «Dr. G.», și  mi-a plăcut cum prin niște indicii indirecte legistul își dădea seama ce a pățit victima. Inițial am vrut să fiu și eu legist. După ce am intrat la medicină, în primii doi ani am învățat anatomia, componența corpului uman, care se pliau pe medicina legală. Apoi, am început să învățăm despre boli, iar prin anul III de facultate am învățat cum să comunicăm cu bolnavii și atunci am simțit că aș fi inutil ca medic legist. Când am început să fac practică am văzut ce înseamnă medicina legală, acolo netrebuind să te implici emoțional. Atunci mi-am dorit să lucrez mai mult cu oamenii. Înainte am vrut să fac medicină pentru a vedea de ce a decedat cineva, iar acum vreau să văd ce pot face pentru ca pacientul să trăiască cât mai mult și cât mai bine”, a povestit medicul specialist.

 

Mesaj pentru persoanele care se autodiagnostichează

 

Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. O parte importantă din afecțiunile cronice sunt strâns legate de sistemul endocrin, cum ar fi diabetul, sindromul ovarelor polichistice sau osteoporoza, pentru prevenirea acestor boli fiind foarte important să mergem la controlul anual endocrinologic.

Iar pentru că sistemul endocrin are un rol extrem de important în buna funcționare a organismului, trebuie urmărite toate semnele și simptomele care pot indica prezența unei afecțiuni, iar vizita la medic este indicată să fie făcută cât mai curând. Medicul Cătălin Pînzaru atrage atenția că tot mai multe persoane se autodiagnostichează, căutând informații pe Internet sau auzind de la cunoștințe despre simptome asemănătoare.

Sunt persoane care se simt obosite și caută pe Internet, sau la o vecină, sau într-un ziar. Mulți cred că știu ce să să facă, dar dacă iei prea mult tratament îți poate face mai mult rău decât bine, îți poate fi foarte rău sau chiar poți muri. De asemenea, greșești și când te oprești, când ai impresia că nu mai ai nevoie de tratament. Acestor persoane le transmit să meargă la medicul de familie, care va ști când un pacient sare calul, când exagerează, sau dacă chiar suferă de ceva.

Am avut doamne care au fost la sală și li s-a recomandat de către angajați doze foarte mari de hormoni tiroidieni, asemănătoare cu dozele pentru persoane de aproximativ 200 de kilograme și au slăbit. Dar în același timp s-au ales cu palpitații, nu mai dormeau noaptea, au avut tot felul de stări proaste, iar când au oprit tratamentul s-au îngrășat din nou. Nici slăbirea, nici îngrășarea nu au fost naturale așa că au rămas cu glanda blocată, între două ape. Nici organismul nu știe ce să mai facă, nici tu ca doctor nu mai știi dacă să te bazezi pe analize pentru că nu știi ce a fost”, a explicat medicul endocrinolog.

Acesta a precizat și că mulți dintre cei care citesc despre simptomele lor pe Internet se prezintă la endocrinolog plângându-se că înghit greu sau au o senzație de sufocare, însă de multe ori se întâmplă ca glanda tiroidă să nu fie cauza acestor stări.

Cei care citesc pe Internet, de cele mai multe ori, vin cu senzația de sufocare în gât, se plâng că înghit greu.  Zona gâtului este foarte complicată. Pe lângă faptul că este această glandă tiroidă, pe acolo trece și calea aerului, calea mâncării, trec venele de la inimă spre creier, în spate avem coloana cu măduva spinării. Ca pacient, nu poți spune direct că ar fi de la glandă. De multe ori se întâmplă să fie o infecție în gât sau unii pacienți  care se plâng de durere în gât au reflux din stomac înapoi spre corzile vocale. O trimitere de la medicul de familie valorează mult mai mult decât faptul că ai citit tu pe Internet că ar fi de la glandă”, a mai explicat medicul Cătălin Pînzaru.

 

De ce femeile sunt mai predispuse să aibă afecțiuni tiroidiene

 

Deoarece femeile sunt mai predispuse să aibă afecțiuni tiroidiene, numărul acestora este net superior față de cel al bărbaților. Specialistul endocrinolog explică care sunt  cauzele acestei diferențe, dar și de ce multe femei încep să se îngrașe după sarcină.

Femeile se nasc cu predispoziția genetică de a accepta mai mulți agenți din afara corpului decât bărbații. Ele trebuie să țină în corpul lor, 9 luni, un corp străin – jumătate din corpul lor, jumătate din corpul bărbatului cu care au procreat. Pentru a putea accepta acel copil, trebuie creat în jurul lui un mediu de toleranță imună. Această toleranță se dezvoltă de la naștere. Femeile, prin faptul că au hormoni feminini, estrogen, tolerează mai bine produsele din afara corpului decât bărbații. Asta înseamnă că ele sunt mai predispuse să reacționeze cu producția de autoanticorpi la mai multi agenți din interiorul corpului. Iar acești autoanticorpi predispun la diverse boli autoimune, cea mai relevantă fiind tiroidita autoimună. Se mai întâmplă să ajungă la menopauză mai devreme, să aibă intoleranță la gluten sau la lactate. Femeile sunt mai predispuse să aibă afecțiuni tiroidiene. Se schimbă organismul femeii pe parcursul sarcinii, pentru că femeia trebuie să facă hormoni tiroidieni și pentru ea și pentru copilaș și asta pune o presiune pe glanda ei tiroidă, să crească în volum de două ori decât la începutul sarcinii. Toată această creștere în timp poate pune presiune și glanda poate lua contact cu sângele, formându-se niște autoanticorpi care să ducă la tiroidotă. De asta, multe persoane încep să se îngrașe după sarcină sau să aibă dereglări și prin faptul că s-a suprasolicitat organismul în timpul sarcinii”, a precizat medicul Cătălin Pînzaru.

Potrivit acestuia, la bărbați situația e mult mai gravă decât la femei, problemele tiroidiene fiind mult mai grave și depistate uneori foarte târziu.

La bărbați situația e mult mai gravă decât la femei, pentru că ei sunt stabili din punct de vedere hormonal, nu au sarcini, nu au cicluri lunare și atunci când apare o problemă tiroidiană de obicei e mult mai serioasă și mai severă decât la femei. Statistic, este mai mult cancer în nodulii din tiroidă, este mai agresiv cancerul la bărbați decât la femei, de cele mai multe ori fiind descoperit în stadiul de metastază”, a mai precizat specialistul.

Medicul Cătălin Pînzaru susține și că femeile sunt mult mai atente cu sănătatea decât bărbații, la reprezentantele sexului frumos funcționând foarte bine efectul Placebo.

 

Tiroida și numărul de kilograme

 

De asemenea, specialistul a vorbit și despre legătura dintre tiroidă și numărul de kilograme, multe persoane având tendința să dea vina pe glanda tiroidă pentru kilogramele în plus.

Nu e vorba de glandă la îngrășare, ci mai degrabă la slăbire. Greutatea reprezintă un calcul între ceea ce mănânci și ceea ce arzi. Noi mâncăm din ce în ce mai mult și mai caloric, iar din cauza stilului de viață facem din ce în ce mai puțină mișcare. Prin prisma hipotiroidismului subclinic necontrolat, netratat, metabolismul este mai încet și automat tendința de a arde mai greu caloriile pe care le mănânci, iar atunci te îngrași. Dar nu 20 de kilograme, ci doar 2-3 kilograme. E ușor de dat vina pe glanda tiroidă pentru îngrășare. Un regim cu trei mese pe zi și o activitate fizică regulată, de 30 de minute pe zi, sunt suficiente pentru a fi în formă. Trăim într-o lume comodă, în care e mai ușor să dai vina pe glandă decât să faci ceva activ”, a conchis specialistul endocrinolog Cătălin Pînzaru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.