Civilizația Norte Chico – aproape la fel de veche precum cea egipteană, a apărut în Valea Supe, la 200 de mile de amplasamentul actual al orașului Lima, pe coasta peruviană a Pacificului. Cu 112 ani în urmă, arheologul german Max Uhle a descoperit primele vestigii, în zonă. Întrucât nu s-au descoperit numeroasele piese de aur la care visau aventurierii, situl a fost abandonat, pentru o vreme. După decenii, săpături mai ample au arătat că ceea ce descoperise Uhle reprezenta numai vârful aisbergului, realizările anticei civilizații fiind numeroase și fascinante.
Neobișnuita cultură Norte Chico din Peru reprezintă cea mai veche civilizație din Lumea Nouă (cele două Americi, de Nord și de Sud) și datează de acum cinci milenii. Capitala statului străvechi ce a dezvoltat această originală civilizație a fost orașul sacru numit astăzi Caral, o metropolă veche de 5000 de ani, ai cărei locuitori creaseră practici agricole complexe, o cultură fascinantă, o arhitectură monumentală. De la această enigmatică cultură din Peru au rămas șase structuri piramidale, temple, amfiteatre.
Abia în anii ’70 ai secolului trecut s-a descoperit că „dealurile” și „movilele” din zonă nu sunt formațiuni naturale, cum se credea inițial, ci foste piramide în trepte, îngropate. După trei decenii, în anul 2000, a putut fi realizată datarea cu radiocarbon a materiei organice găsite la fața locului, reieșind că misterioasa civilizație Norte Chico își are începuturile cu 3000 de ani î.e.n. Istoricii aveau s-o consemneze drept prima civilizație complexă din cele două Americi.
Caral este una dintre cele 18 așezări identificate în valea Supe, acoperind o suprafață de aproximativ 65 de hectare. Orașul antic este situat pe o terasă aridă, cu vedere către valea râului Supe. Unele vestigii sunt incredibil de bine păstrate. În centrul complexului de la Caral se află șase mari piramide dispuse în jurul unei piețe. Cea mai mare dintre piramide, ce are o poziție dominantă în planul orașului, acoperă o arie egală cu suprafața a patru terenuri de fotbal și are, astăzi, o înălțime de aproape 20 de metri. Din vârful Marii Piramide de la Caral, impresionantă mai cu seamă prin întinderea bazei sale, regii misteriosului popor dispărut puteau supraveghea întregul oraș.
O scară largă de nouă de metri duce către o serie de încăperi, care includ un atrium și un altar. În camera altarului se observă o mică gaură, la nivelul podelei, folosită odinioară pentru arderea ofrandelor. Pentru elite au fost construite camere mari la nivelul piramidelor, în vreme ce la sol existau locuințele meșterilor și cele ale locuitorilor de rând (de dimensiuni mai reduse). Cercetătorii consideră că modelul anticului oraș Caral a fost folosit și de către alte civilizații precolumbiene, apărute după dispariția bruscă a civilizației Norte Chico.
Interesant este că nici măcar o dovadă a participării la lupte sau războaie nu a fost găsită vreodată în Caral. La fața locului, cercetările n-au scos la iveală structuri defensive, nici arme sau schelete care să prezinte urme de violență. Istoricii cred că poporul ce a întemeiat orașul Caral și cultura Norte Chico a dezvoltat o civilizație pașnică, în care oamenii își petreceau timpul liber studiind cerul și Natura, practicându-și religia și cântând la instrumentele lor muzicale. Construcțiile antice de la Caral sunt considerate cea mai importantă descoperire din Lumea Nouă, după vestigiile de la Machu Pichu.
Surse: spydersden.wordpress.com, www.thehistoryhub.com, www.ancient-origins.net
Autor: Tomi Tohaneanu
Lasa un raspuns