Consiliul Județean Suceava organizează, începând de vineri, 18 iunie, timp de două săptămâni, evenimentul „De Sânziene, la Suceava”. Astfel, pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, începând cu ora 14:00, a fost deschisă expoziția meșterilor populari.
La eveniment au luat parte vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă, directorul Centrului de Informare și Promovare Turistică, Claudiu Brădățan, dar și directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, și artiști ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, care au susținut un recital pentru cei aflați pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava.
De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansat și proiectul „Turist în Suceava de poveste”.
„Am înființat mai multe tururi ghidate în municipiul Suceava care să fie incluse în oferta turistică. E vorba de tururi cu tematică, iar două dintre acestea sunt: Suceava-medievală și Suceava- multietnică. Vrem să aducem pentru fiecare obiectiv de pe acest traseu ceva deosebit, povestea a ceea ce a fost, evoluția și a ceea ce este acuma și în felul acesta să atragem, nu numai vizitatorii, ci și sucevenii”.”, a declarat vicepreședintele Niculai Barbă.
Vicepreședintele CJ a adăugat că punctul de plecare și de sosire este platoul din centrul orașului. La plecare va fi un moment de prezentare a turului și a obiectivelor de pe traseu, urmând ca apoi, însoțiți de un ghid, vizitatorii să parcurgă la pas aceste trasee. Plecările în cele două tururi sunt programate de la ora 14:00 și de la ora 17:00 astfel încât o persoană să poată să parcurgă într-o zi ambele trasee.
„Ghizii vor prezenta într-un mod aparte obiectivele de pe trasee, vorbind și despre însemnătatea obiectivelor respective la înființare, transformarea și rolul lor în perioada modernă și contemporană. După ce vom detalia informațiile pe care le primesc vizitatorii pe aceste tururi mă aștept ca și foarte mulți suceveni să parcurgă aceste tururi pentru că vor afla informații interesante despre istoria acestor locuri, locuri în care s-au născut și trăiesc. În zilele de Sânziene, programe artistice zilnice programate în diverse puncte din oraș se vor transfera pe esplanada centrală. O zi marcată în mod deosebit va fi cea de 24 iunie când va fi sărbătorită Ziua Internațională a Iei. Meșterii populari vor prezenta ateliere și colecții de costume populare”, a explicat Barbă.
Turul „Suceava multietinică” se va parcurge în două ore și va începe de pe Esplanda Casei de Cultură urmând a fi vizitate străzile Dragoș Vodă – Armenească. Pe acest traseu vor fi vizitate casle armenești: Kapri, Alaci, Salmanovici, Seserman; Casele evreiești: Schorr, Bercovici, Straminger, Goldenberg; Casele nemțești: Tebinka, Zavulovici, Provasi, Vila Maria, Conacul Prunkul, Biserica Evanghelică Luterană, Biserica „Sf. Simion” cu Turnul Roșu, Gimnaziul Superior Greco-Oriental (Colegiul Ștefan cel Mare”) Sinagoga Gah, Hanul Langer și Dom Polski.
Turul „Suceava Medievală” va fi parcurs în 3 ore, iar plecarea va fi de pe Espalnada Casei de Cultură a Sindicatelor și va continua spre Biserica „Sf . Dumitru cu Turnul lui Alexandru Lăpușneanu”, Biserica Domnițelor (Beizadelor sau Coconilor), Biserica Mirăuți – locul în care erau îngropați domnitorii; Cetatea de Scaun a Sucevei – vechea capitală a Moldovei, Biserica „Sf. Înviere” (Trei Clopote) și Mănăstirea „Sf Ioan cel Nou de la Suceava” – patrimoniu UNESCO.
Potrivit directorului Centrului de Informare și Promovare Turistică, Claudiu Brădățan, toți cei interesți sunt rugați să se programeze pe pagina de facebook VISITING BUCOVINA
sau la numărul de telefon 003308124 sau 0743383027.
De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc și o prezentare făcută de Asociația „Produs în Bucovina”.
Trebuie precizat că, în următoarele două săptămâni, sucevenii și turiștii care vor vizita centrul Sucevei vor avea parte de diferite activități meșteșugărești susținute de meșterii populari din județul Suceava. Este vorba despre ateliere de olărit, de încondeiat ouă, de cioplit în lemn, precum și de țesut.
Lasa un raspuns