Pe plaiuri bucovinene, Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare a anului și, de departe, cea mai bogată în tradiții și obiceiuri pe care oamenii de aici le-au păstrat pentru a avea ce povesti unei lumi întregi.
Bucovina înseamnă glasuri curate de colindători și urături rostite de bărbați falnici ca brazii, înseamnă peisaje pitorești și povești la gura sobei, iar toate acestea înseamnă mai mult decât ceva ce poate fi cumpărat cu bani.
În Bucovina, colindatul este mai mult decât o tradiţie. Cete de copii, tineri şi adulţi repetă colindele cu zile întregi înainte, organizându-se în grupuri, împărţindu-şi casele pe care le vor colinda, căci în Noaptea Sfântă, niciun locuitor nu rămâne necolindat.
În municipiul Suceava, autoritățile au pregătit o serie de spectacole adaptate la condițiile pandemice. De asemenea, astfel de evenimente au loc în aproape toate localitățile din județul Suceava, cu respectarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii coronavirusului.
Pentru a surprinde momente și emoții, Centrul Cultural Bucovina și Consiliul Județean Suceava au organizat în zilele de 24, 25 și 31 decembrie 2021, dar și pe 1 ianuarie 2022, mai multe spectacole menite să dezvăluie frumusețea Bucovinei.
Spectacolul „Bună vreme, gazdă aleasă!” va fi susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” împreună cu artiștii Lucica Păltineanu, Marian Gogan, Andreea Chisăliță, Dana Dăncilă, Rodica Andronic și Nicolae Vieru. Aceștia vor interpreta colinde din Bucovina preț de aproximativ o oră.
Spectacolul din Ajunul Crăciunului poate fi urmărit online pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Bucovina.
Pe 25 decembrie, începând cu ora 17:00, sucevenii pot urmări online spectacolul muzical coregrafic „Să trăiți, gazdele noastre!”. Astfel, iubitorii de folclor și tradiții au ocazia să se delecteze cu dansuri specifice Bucovinei, dar și să-i asculte pe artiștii Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, între care Dinu Croitor – trompetă, Cosmin Croitor – fluier, Marian Gogan – solist vocal, Vlad Dochița – vioară, Ionuț Țanța – trompetă, Rodica Andronic – solist vocal și Nicolae Vieru – solist vocal și formația de dansuri a Ansamblului.
Tot în cadrul spectacolului, tânărul dirijor Mihai Cotos dirijează două suite de orchestra.
În data de 31 decembrie între orele 11:00 și 13:00 pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava se va desfășura Festivalul Internațional „Obiceiuri de Iarnă”, susținut de formații tradiționale din județ, precum și de către Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”.
Între cei care vor evolua în fața sucevenilor, dar și a turiștilor, se numără: Ceata de colindători de la Boroaia, Malanca de la Șcheia, Căiuții de la Zvoriștea, Căiuții de la Hănțești, Ceata de colindători de la Stroiești, Ceata de colindători de la Dolheștii Mici, Ceata de colindători de la Udești și Ceata de colindători de la Mălini.
Trebuie precizat că spectacolul din centrul Sucevei va fi închis de către Ansamblul „Ciprian Porumbescu”.
În seara zilei de 31 decembrie Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” are o nouă reprezentație online. Este vorba despre Spectacolul „Datini și obiceiuri din Bucovina”, care poate fi urmărit pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Bucovina, începând cu ora 21:00.
În prima zi a anului 2022, începând cu ora 14:00, va avea loc Concertul online „La cumpăna dintre ani”. De data aceasta, reprezentația va fi susținută de către artiștii Sorin Filip, Dana Dăncilă și Lucica Păltineanu și de instrumentiștii Mihai Cotos la vioară, Cosmin Croitor la fluier și Dinu Croitor și Ionuț Țanța la trompetă.
În cadrul spectacolului iubitorii de folclor îi vor urmări pe dansatorii Ansamblului, care vor avea trei dansuri reprezentative. De asemenea, vor fi prezentate și suite de orchestră.
Proiectul care a reunit toate tradițiile și obiceiurile din zona Bucovinei a luat naștere în primul mandat al președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a inițiat „Crăciun în Bucovina”. Încă de la început, acesta a avut ca scop promovarea potențialului turistic imaterial al Bucovinei printr-o nouă modalitate de abordare a turismului intern, respectiv turismul de eveniment.
Bucovina este cunoscută ca fiind una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă, în perioada sărbătorilor. Oamenii sunt îndrăgostiţi de tradiţiile şi obiceiurile din preajma Crăciunului.
Lasa un raspuns