„Niciodata nu ma voi retrage din politica, puterea este o sclavie si eu sunt sclavul ei”,ii placea lui Fidel Castro sa spuna inainte de momentul 2006, cand problemele de sanatate l-au fortat sa ii cedeze puterea fratelui sau, Raul.
„Rabdare invincibila. Disciplina de fier. Forta imaginatiei ii permita sa depaseasca imprevizibilul” – astfel il descria prietenul sau, scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, castigator al Nobelului pentru Literatura, care a murit in aprilie 2014, la varsta de 87 de ani.
Parintele Revolutiei cubaneze din 1959, foarte carismatic, considerat deopotriva erou si dictator, Castro era celebru pentru discursurile sale, care puteau dura si 5 pana la 7 ore, noteaza Deutsche Welle, citat de News.ro.
Despre moartea sa au circulat adesea zvonuri. Fidel Castro a devenit cunoscut sfidand superputerea americana timp de o jumatate de secol. Castro a sfidat 11 presedinti americani si a supravietuit unui numar interminabil de comploturi care vizau asasinare sa (un record de 638, potrivit Guinness Book) precum si unei tentative esuate de debarcare a exilatilor cubanezi sustinut de CIA in golful Porcilor, in aprilie 1961.
„Yankeii nu vor pune niciodata mana pe pamantul, apa, minele si resursele naturale din subsolurile noastre”, scria fostul sef al statului, al Guvernului si al fortelor armate, liderul partidului unic, Partidul Comunist Cubanez, in anul 2012.
Fidel, asa cum il numeau numerosi cubanezi, a fost un adept timpuriu al socialismului si a luptat toata viata sa pentru „dreptate si independenta Cubei”, considerand odioase capitalismul si lumea industriala.
- De la avocat la revolutionar
Fidel Alejandro Castro Ruz s-a nascut in 1926 la Biran, un sat din estul Cubei. Impreuna cu cei sase frati ai sai, s-a bucurat de o copilarie prospera.
A lucrat ca avocat la Havana dupa ce si-a incheiat studiile, adesea pentru clienti saraci.
Era deja angajat politic ca student, iar in 1952, candidatura sa pentru un loc in Parlament nu a dus nicaieri, dupa ce Fulgencio Batista, sutinut de Statele Unite, a preluat puterea printr-o lovitura de stat.
Fidel Castro a facut din rasturnarea lui Batista de la putere misiunea sa si a adunat rebeli care gandeau la fel in jurul sau, printre care si Ernesto „Che” Guevara.
Insa incercarile lor de a-si pune planul in aplicare, in 1953 si 1955, au esuat, iar „El Jefe”, cum era cunoscut, a fost nevoit sa fuga in munti.
„Lui Castro i s-a spus ca nu era intreg la minte atunci cand a spus ca il va goni pe Batista”, spune Volker Skierka, un jurnalist german si biograf al lui Castro.
Insa Batista a fugit pe 1 ianuarie 1959, iar Castro a preluat puterea pe insula din Caraibe.
Multi cubanezi si sustinatori ai sai l-au considerat un eliberator, iar Castro a luat masuri sa-si consolideze autoritatea in tara.
- Apropierea de sovietici
Planurile sale socialiste il puneau intr-un dezacord tot mai puternic cu Statele Unite si l-au impins mai aproape de sfera sovietica de influenta, care includea Germania de Est.
Dintre cei aproximativ 30.000 de cubanezi care au studiat in Germania, cei mai multi au fost in fosta Republica Democrata Germana, potrivit Ministerului federal de Externe.
URSS-ul a sustinut Cuba financiar, iar in 1962 a stationat rachete nucleare cu raza medie de actiune pe insula.
Statele Unite au reactionat dur si a urmat Criza Rachetelor, care a adus lumea cel mai aproape, in istoria sa, de un razboi nuclear mondial.
A urmat un embargo american, care a taiat toate relatiile politice si financiare intre cele doua tari.
Situatia economica a Cubei s-a deteriorat, dupa implozia Uniunii Sovietice.
Cuba este cunoscuta drept tara cu cele mai bune sisteme de educatie si sanatate din regiune, multumita investitiilor continue ale lui Castro in aceste sectoare.
Insa cubanezii sunt privati de libertatea de exprimare si de acces la informatii, iar opozantii politici au ajuns in inchisori.
Castro era „neabatut in relatiile cu inamicii sai”, spune Bernd Wulffen, fostul ambasador german in Cuba.
„Castro va ramane cunoscut ca cel care inchidea sute de oameni, pur si simplu, din cauza unor activitati pasnice”, a spus inainte de moartea lui Maja Liebing de la filiala cubaneza a Amnesty International.
Sute de mii de cubanezi au fugit de pe insula de-a lungul anilor, din cauza politicii dure a lui Castro.
Un politician si om de afaceri german, Hans-Olaf Henkel, a declarat intr-un interviu, inainte de moartea lui Castro, ca invidiaza curajul cubanezului de dinainte de anii ’60. „Ar fi avut memoriale in intreaga lume daca ar fi fost un democrat”, a spus el.
- O jumatate de secol la putere
Fidel Castro a renuntat la putere in iulie 2006, din cauza unor probleme de sanatate. Fratele sau, Raul, i-a succedat in 2008.
Dupa 49 de ani de putere, Castro este cel mai longeviv conducator, cu exceptia monarhilor, din secolul al XX-lea.
Numit de Parlament sa conduca atat ca sef de stat, cat si ca sef si de Guvern, si totodata din pozitia de lider al Partidului Comunist, Raul a inceput sa deschida tara, iar relatiile dintre Statele Unite si Cuba, „inghetate” timp de aproape cinci decenii, au inceput sa se „dezghete”.
Guvernul cubanez a eliberat 30 de detinuti politici in ianuarie 2015, iar Guvernul american anunta o relaxare a conditiilor de calatorie si comertului.
Dupa ce a proclamat „socialismul sau moartea”, fratele Castro mai in varsta a spus prea putine despre acesti pasi catre o normalizare a relatiilor intre cele doua tari.
„Voi implini 90 de ani curand”, spunea Castro in aprilie 2016 la Congresul Partidului Comunist. „Curand voi fi la fel ca toti ceilalti. Ne vine timpul tuturora. Insa ideile comunistilor cubanezi vor ramane proba ca, pe aceasta planeta, daca muncim cu pasiune si demnitate, ele pot produce bunurile materiale si culturale de care oamenii au nevoie si pentru care este necesar sa lupte fara sa renunte vreodata”.
Lasa un raspuns