Începutul anului 2020 a reprezentat pentru Suceava și, implicit, pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” o perioadă foarte dificilă în care s-a șters cu buretele tot ceea ce era bun și s-a pus o etichetă nedreaptă: „Lombardia României” sau „Nordul Sălbatic”! Așa a ajuns Spitalul Județean Suceava să aibă conducere militară, iar medicii să fie blamați, inclusiv de colegii lor din țară.  Despre acea perioadă, șefa Secției Boli Infecțioase, medicul Monica Terteliu, a subliniat că la momentul acela au trebuit să trateze experiența ca pe o boală ce trebuia învinsă, indiferent dacă lupta presupunea inclusiv sacrificii personale și nu puține.

Dacă pentru oamenii de rând acești doi ani de pandemie au însemnat restricții, izolare, vacanțe ratate și mici inconveniente legate de purtarea măștii, pentru medicii din spitalele COVID lucrurile s-au simțit cu totul altfel. Ei au văzut zilnic suferința, boala, moartea în cea mai dură și urâtă formă a lor. Iar dacă autoritățile deja vorbesc acum despre sfârșitul pandemiei și restricțiile au fost deja ridicate, pentru personalul medical coșmarul e departe de a se fi sfârșit.

„A fost o perioadă grea, care a început rapid, zgomotos și extrem de intens cu o boală necunoscută pentru marea majoritate a medicilor din întreaga țară. Noi am fost într-adevăr primii care a trebuit să facem față unui val uriaș de persoane pozitive într-un timp extrem de scurt. Am fost primii care am organizat un spital care a devenit în întregime COVID, un spital în care toți medicii au trebuit să trateze o singură patologie. A fost o perioadă care a trecut destul de repede, însă cu enorm de multă muncă și cu depășirea cu multe ore a programului de muncă pentru că pacienții aveau nevoie de acest lucru”, a declarat, pentru SuceavaLIVE, șefa Secției Boli Infecțioase, medicul specialist în boli infecțioase Monica Terteliu.

 

Fiecare zi petrecută în spital a fost o nouă lecție de rezistență, răbdare și curaj

 

Cele mai grele momente au fost acelea de la început, când nimeni nu știa ce întorsătură poate să ia boala, iar oameni cât un munte și în floarea vârstei puteau să-și piardă viața dintr-un moment în altul. Lipsa protocoalelor, dar și necunoscutul au făcut mult mai grea misiunea salvatorilor din prima linie.

Gărzile prelungite și presiunea venită și din partea sistemului, dar și de la rudele bolnavilor internați cu COVID, s-au resimțit și în viețile personale ale fiecărui medic din linia întâi. În spitale, dar și în sectorul serviciilor de asistență în general, numeroși lucrători au plătit cu viața, adeseori, din cauza virusului care nu te întreabă ce profesie ai.

Anii de pandemie au călit-o pe dr. Monica Terteliu emoțional și fizic mai mult decât anii de studenție și cei de practică medicală de până atunci. Cel mai greu i-a fost să-și vadă pacienții care nu mai reacționează la eforturile medicilor de a-i resuscita.

„Faptul că am văzut atât de multe decese într-un timp foarte scurt ne-a afectat pe toți”, spune astăzi medicul sucevean.

În ciuda efectelor negative dezlănțuite de virusul Sars-Cov2, medicii au avut parte și de experiențe plăcute, mai ales atunci când reușeau să îi externeze pe pacienții care fuseseră în stare foarte gravă.

Recunoștința acestora, dar și fericirea lor de a reveni în familie, i-au dat forțe medicului Monica Terteliu să treacă peste aceste obstacole, dar și peste dorul de cei apropiați pe care abia îi mai vedea în acele luni cumplite.

„Foarte mulți pacienți, în stare gravă, s-au vindecat. Percep fiecare viață salvată ca pe cea mai mare reușită din activitatea mea. Dorința de a nu ne dezamăgi pacienții ne face să fim mai puternici. Este doza necesară de energie pentru fiecare zi. Aș putea spune că cea mai frumoasă experiență din acea perioadă este ziua în care conduceam un pacient spre ieșirea din spital, după ce se vindecase de COVID-19, și ne-a spus că i-ar fi plăcut să ne vadă și fără costum pentru a ne putea recunoaște pe stradă și să ne mulțumească. Acea bucurie și acea privire de mulțumire din partea pacientului mi s-au părut extraordinare”, a spus cu bucurie medicul sucevean.

 

Echipa – mai unită și mai puternică ca niciodată

 

Doctorița care a fost în prima linie, chiar și atunci când boala a transformat-o din salvator în pacient, spune astăzi că empatia față de pacienți, respectul pentru munca celorlalți și unitatea întregii echipe au crescut după ce fiecare dintre angajații spitalului s-au confruntat cu nemilosul coronavirus. Atunci, puținii medici care erau „pe câmpul de luptă”, la nevoie, au luat locul brancardierilor și au cărat pacienți cu targa, sau au igienizat saloanele în locul infirmierelor, iar asistenții medicali au luat și ei locul colegilor lor, iar exemplele pot continua. Cert este că fiecare a înțeles cât de esențiali sunt colegii lor din toate palierele, iar acest lucru a întărit echipa Spitalului Județean Suceava.

Și cum medicina nu este „one man show” șefa Secției Boli Infecțioase s-a străduit și a reușit să coaguleze o echipă de profesioniști, dedicați aceluiași scop, acela de a salva viața și a reda sănătatea pacienților pe care i-au îngrijit. Chiar dacă au fost si lupte pierdute, spiritul de echipă, încrederea și profesionalismul i-au ajutat să treacă peste aceste momente, cu toții dedicându-se celor în suferință.

„Această perioadă grea a însemnat o depășire a limitelor. A fost o adaptare extrem de rapidă la noi necesități, o dotare rapidă a secției cu aparate de oxigen și, ulterior, montarea în pereți a unui sistem de oxigen, astfel încât toți pacienții internați să poată beneficia de oxigen în cantitate suficientă. A fost atașarea unității de Anestezie și Terapie Intensivă Mobilă în care și noi, medicii infecționiști, dar și cei de la ATI, am învățat să facem lucruri pe care anterior nu le făceam, iar această învățare s-a făcut într-un ritm extrem de intens și într-o perioadă extrem de scurtă.

Termenul ECHIPĂ nu a mai fost doar un cuvânt, ci a devenit o realitate! Echipa noastră s-a sudat și asta nu poate decât să mă bucure. Știți cum se spune: la greu se cunoaște o echipă! Și noi asta am făcut la greu: am devenit un tot unitar! Am strâns rândurile și am lucrat foarte bine ÎMPREUNĂ! În momente de criză îți dai seama că te bazezi pe fiecare om, de la mic la mare, pentru că fiecare om din echipă are un rol foarte important în asigurarea calității unui act medical”, a mai spus dr. Monica Terteliu.

 

Mulțumirea pacientului – realizarea cea mai de preț a medicului

 

 

Pe 1 Decembrie 2021 medicul sucevean Monica Terteliu a fost decorată de președintele României, Klaus Iohannis. Aceasta a fost distinsă cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler. În decretul semnat de președintele Klaus Iohannis se precizează că distincția a fost acordată „în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de Covid-19”.

De asemenea, tot datorită profesionalismului și implicării în rezolvarea crizei cauzate de pandemia de COVID-19, dr. Terteliu a fost desemnată Cetățean de Onoare al municipiului Suceava, titlu conferit de către primarul Ion Lungu.

Despre aceste distincții onorante, medicul sucevean spune că este foarte important ca societatea și reprezentanții autorităților locale sau centrale să recunoască și să aprecieze eforturile făcute de cadrele medicale, însă, întotdeauna, mulțumirile pacienților sunt cele care impulsionează și care dovedesc, de fiecare dată, că actul medical este de calitate.

„Consider că distincțiile pe care le-am primit sunt pentru toată echipa pe care o reprezint. Cred că atât președintele țării, cât și domnul primar au vrut să premieze pe cineva care a ieșit în față și are în spate oameni care lucrează bine”, a spus dr. Monica Terteliu.

Sfârșitul pandemiei, momentul așteptat de toată lumea

 

Chiar dacă starea de alertă nu a mai fost prelungită, iar restricțiile au fost ridicate în totalitate, Spitalul Județean Suceava are internați în continuare pacienți infectați cu coronavirus.

Despre cazurile de coronavirus medicul infecționist Monica Terteliu spune că în perioada următoare numărul acestora va fi într-o oarecare creștere, dacă luăm în calcul exemplele altor țări care au ridicat restricțiile, dar și numărul mare de refugiați care intră în județul nostru.

„Nu putem spune că am scăpat cu totul de infecția cu Sars-Cov2, dar, clar, numărul de cazuri a scăzut simțitor. De aceea, noi am deschis Sectorul noncovid Boli Infecțioase, un beneficiu major pentru pacienții cu patologie de boli infecțioase, care cuprinde 16 paturi pentru adulți și 7 pentru copii. Restul paturilor sunt în continuare pentru patologia COVID, însă, în funcție de evoluția cazurilor, vom crește capacitatea de internare pentru persoanele ce suferă de boli infecțioase”, a subliniat dr. Monica Terteliu.

Fiecare epocă are eroii săi, iar eroii epocii noastre sunt medicii care au salvat neîntrerupt viețile pacienților cu coronavirus și au făcut ca imposibilul să fie un cuvânt derivat din POSIBIL și nimic mai mult!

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.