În perioada 14-17 aprilie, la Suceava, a avut loc finala Competiției Naționale de CanSat, organizată de ESERO România. Proiectul Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), a adunat șapte echipe finaliste care au lansat mini-sateliți de pe Aeroportul „Ștefan cel Mare”.
Competiția s-a adresat elevilor de liceu cu vârstă de peste 14 ani, care au format echipe de până la șase membri și care au fost îndrumați de un profesor coordonator. Cele șapte echipe au concurat pentru un loc la finala europeană organizată de ESA în luna iunie, și care se va desfășura în Portugalia. Cele șapte echipe au trebuit să lanseze CanSat-urile de pe aeroportul din Suceava de la înălțimea de 1.000 de metri dintr-un avion. Misiunea principală a acestora a fost de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsura ce cade înapoi pe Pământ, după lansare. Datele au trebuit să fie trimise de către CanSat cel puțin o dată pe secundă, pentru ca echipa să le analizeze și să le afișeze pe un grafic.
Evenimentul s-a desfășurat și cu ajutorul partenerilor locali, și anume Consiliul Local al municipiului Suceava, Consiliul Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică Cygnus din Suceava.
Cele șapte echipe calificate în etapa finală națională sunt:
Echipa RobotsFever de la Colegiul Național Militar „Ștefan Cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, coordonată de profesorul Măgurean Marius-Daniel;
Echipa CABSat de la Colegiul „Alexandru Cel Bun” din Gura Humorului, coordonată de profesorul Tănase Sorin-Iulian;
Echipa TOMIS II de la Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” din Constanța, coordonată de profesorul Băraru Ion;
Echipa Carmen Sylva 2: Operation Eagle Drive de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, coordonată de profesorul Șerbu Florin Constantin;
Echipa SAMDID de la Colegiul Național „Ienachiță Văcărescu” din Târgoviște, coordonată de profesorul State Gabriel;
Echipa Miko-CanSat de la Szekely Miko Theoretical High School-Sf. Gheorghe, coordonată de profesoara Peto Maria;
Echipa Caelum de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, coordonată de profesorul Gheorghe Dumitrica.
ESERO este un proiect iniţiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare. Prin acest centru, Agenţia Spaţială Română și Agenţia Spaţială Europeană doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.
Lasa un raspuns