Dacă primul eveniment, proiecția filmului românesc ”Un bulgăre de humă” a prilejuit o reîntâlnire cu o altă vreme și cu actorii Dorel Vișan, Maria Ploae și Adrian Pintea în regia regizorului Nicolae Mărgineanu, un memento necesar pentru tinerele generații, prima ediție a concursului de recitări din lirica Poetului a fost un real succes. Peste 50 de participanți s-au reunit la startul concursului, foarte mulți dintre ei dovedind real talent și o foarte bună cunoaștere a textelor alese. Așa cum a dovedit-o și juriul, care a acordat foarte multe mențiuni și premii, toți participanții trebuie socotiți câștigători deoarece timpul alocat învățării unei poezii a lui Eminescu este un câștig, o reluare a legăturii generației de azi cu valorile neamului românesc.
Pe acest motiv am ales să menționez în acest articol numai numele câștigătoarei Marelui Premiu, Simona Brădățan, un nume de care vom mai auzi foarte probabil. Restul participanților sunt, din punctul meu de vedere, atât de meritorii încât o departajare a lor, oricât de obiectivă ar fi ea, nu ar aduce decât deservicii fenomenului cultural. Faptul că în Fălticeni se găsesc destui tineri care vor să învețe elementele necesare evenimentelor teatrale, care înțeleg că, fără muncă asiduă, pasiunea și talentul nu au șanse mari de reușită, e o demonstrație a talentului educatorilor lor și a exemplului oferit de predecesorii lor, componenți ai Trupei Birlic. Abnegația ”Omului” Vasile Mihăilă și interesul său constant în sprijinirea tinerilor talentați, își arată roadele.
Evenimentul final al zilei a fost o inspirată împletire a poeziei lui Mihai Eminescu cu muzica folk. Fiecare cantautor a fost însoțit pe scenă de un partener care a recitat câteva din poeziile Poetului. Prima interpretă, Mateiana Anechiforesei, are un repertoriu bogat deoarece vocea îi permite abordarea multor piese cărora le aduce un aport de sensibilitate deosebită. Partenerul ei a fost profesorul Constantin Bulboacă, membru al juriului de la concursul Floare Albastră. A urmat Paul Adrian Tihan, posesorul unei voci puternice și un foarte bun mânuitor al chitarei, al cărui recital a inclus și piesa Kama Deva compusă de el pe versurile lui Mihai Eminescu. Parte a noului val de folkiști, Paul reprezintă Fălticeniul cu onoare în multe concursuri și festivaluri de profil iar vineri seara a fost însoțit pe scenă de profesoara Viorica Bența, deasemeni membră a juriului la concursul de recitări.
Un moment deosebit a fost recitalul Ștefaniei Iacob care a urcat pe scenă însoțită de poetul Sorin Poclitaru și asta nu numai pentru vocea minunată a Ștefaniei sau pentru repertoriul ei muzical dar și pentru că poetul humorean și-a păstrat ”impredictibilitatea” alegând să recite versurile proprii în locul unor versuri ale lui Eminescu. Momentul oferit de cei doi artiști publicului prezent a fost o împletire mai strânsă între muzică și poezie care unora le-a reamintit de ”Alchimia Toamnei”. Și pentru că ”sfârștul încununează opera” finalul spectacolului i-a adus pe scenă pe Maria Gheorghiu, foartă îndrăgită la Fălticeni și pe Părintele Mihăilă care, pe lângă multe alte talente, este un minunat recitator. Dealtfel momentul final a debutat cu un omagiu al celor doi pentru Eugeniu Ștefănescu, omul care a însemnat foarte mult în viața lor.
15 ianuarie a demonstrat că se pot depăși toate inconvenientele atunci când există pasiune. Că uităm de frig, că uităm sonorizarea defectuoasă și uităm și de timp atunci când frumusețea ne bate la porțile sufletului. Și dacă tot e să vorbim despre lucruri frumoase, doresc să le mulțumesc colegilor de la News Fălticeni.ro pentru permisiunea de a le folosi fotografiile spre a ilustra prezentul articol.
Lasa un raspuns