Din păcate, așa cum am atenționat de mai multe ori, pe 15 iunie 2015 campania de depunere a cererilor pentru subvenția în agricultură nu s-a încheiat, așa cum prevede legislația europeană, a menționat Gheorghe Flutur. Data de 15 iunie 2015 a fost ultima zi în care fermierii români mai puteau depune cereri unice de plată aferente anului în curs fără a fi penalizați. Din 16 iunie, cererile de plată mai pot fi depuse timp de 25 de zile calendaristice, dar cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Așadar, după 15 iunie, zeci de mii de fermieri din întreaga țară vor pierde sume importante pentru că nu au reușit să depună dosarele în termenul stabilit. Este un dezastru pentru agricultura României, deoarece fără subvenții nu se poate face agricultură performantă.
Fermierii reclamă haosul legislativ, o birocrație sufocantă, o proastă comunicare și schimbarea regulile în timpul jocului, iar responsabili pentru aceste grave deficiențe sunt Guvernul și Ministerul Agriculturii împreună cu Agentia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, subliniaza senatorul liberal Flutur.
Guvernul a început pregătirile și a emis actele normative mult prea târziu și într-un mod ezitant. A modificat legislația de mai multe ori, contribuind astfel la amplificarea haosului. Mă refer la Ordonanţa 15/2015, privind subvenţiile în agricultură, OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiştilor, OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea Art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură. S-au modificat termenele de depunere a cererilor unice de plată, condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fermierii, inclusiv formele asociative ale fermierilor, utilizatorii de pășuni și fânețe, precum și modalitatea prin care se dovedeşte calitatea de fermier activ de către fermierii care nu au mai depus cereri de plata la APIA în anii precedenţi. Au urmat ordine de ministru pe bandă rulantă pentru a ajusta un sistem informatic mai degrabă nefuncțional, a punctat copresedintele PNL Suceava.
Pe lângă documentele pe care trebuie să le adune, fermierii trebuie să-şi identifice parcelele pe hărţi informatizate, însă şi aici sunt mari probleme. După ce a fost ignorată solicitarea mea de continuare a cadastrării la nivelul întregii țări, Guvernul obligă acum secretarii de comună să gireze pe proprie răspundere documente referitoare la proprietățile fermierilor. Toate acestea au creat reale probleme beneficiarilor dar şi funcţionarilor de la primării şi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
Fermieri se simt umiliți, se plâng că s-au săturat, că au ajuns bătaia de joc a Guvernului, că sunt ţinuţi cu zilele pe la uşi, deseori cu jandarmii, trimiși apoi pentru câte o hârtie, o adeverință, un centralizator, fie la notar, la primar sau la secretar. Au ajuns să doarmă în mașini sau în șanț pentru a depune cererea fără penalizări! Se pierd bani, timp şi sănătate. Au fost cazuri când unor oameni vârstnici li s-a făcut rău la coadă, unii ajungând chiar la spital.În ciuda dificultăţilor, agricultorii se chinuie să depună dosarele, cele câteva sute de euro în contul subvenţiei fiind foarte importante în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ei sunt pensionari, a mai atras atentia senatorul Gheorghe Flutur.
Din tot acest haos cel care pierde este fermierul român.Pe lângă solicitarea de a lua toate măsurile pentru ca toţi fermierii să-și poată depune cererile pentru subvenții, am cerut Guvernului PSD să aducă la zi plățile restante și să gândească măsuri efective de sprijin pentru agricultori, a conchis copresedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur.
Flutur: ” Din tot acest haos cel care pierde este fermierul român”
Senatorul PNL de Suceava, Gheorghe Flutur, este de parere ca, incet dar sigur, agricultorii romani, cu acest Guvern, vor falimenta fara subventii. Mai mult decat atat copresedintele liberal subliniaza ca ” mintiti si inselati de Guvernul PSD multi agricultori au ajuns intr-un asa hal de dezamagire si disperare incat nu mai doresc sa faca agricultura.
Lasa un raspuns