Într-o interpelare adresată ministrului Educaţiei, Gheorghe Flutur a spus că realizarea unei săli de sport la acest colegiu a demarat în cadrul unui program de reabilitare şi refuncţionalizare a bazei sportive a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava.
„Elevii și profesorii acestui prestigios colegiu merită un spaţiu destinat activităţilor sportive, dar şi altor activităţi extracurriculare, compatibil cu nivelul rezultatelor lor. Realizarea unei săli de sport a demarat în cadrul unui program de reabilitare şi refuncţionalizare a bazei sportive a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava. Lucrările de proiectare și execuţie au fost adjudecate prin Licitația Publică – Proiectare și execuţie <Extindere, modernizare și refuncționalizare Sală de sport la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, Suceava>. Valoarea de investiţie a fost estimată la circa două milioane euro şi reprezenta contravaloarea construirii unei noi săli de sport cu anexe utile procesului instructiv-educativ, a lucrărilor de reabilitare a vechii „săliţe” de sport, construită în anul 1895, precum și amenajarea unui teren de sport descoperit”, a declarat Flutur.
Flutur a precizat că această instituție de învățământ este una dintre cele mai bune din ţară, cu peste 150 de ani de tradiţie şi performanţă în educaţie.
„Actul de naştere al colegiului datează din 4 septembrie 1860, când după eforturi susţinute și repetate ale românilor bucovineni de a avea şcoli în limba română, s-a inaugurat la Suceava „Gimnaziul superior greco-oriental”, care la 2 ianuarie 1919 devine Liceul „Ştefan cel Mare”. Începând cu anul 2010, în semn de recunoaștere a valorii sale, prin Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale, liceului i se atribuie titlul de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava. De pe băncile acestui liceu, de-a lungul timpului, s-au ridicat personalităţi de marcă ale culturii româneşti, precum folcloristul Simion Florea Marian, compozitorul Ciprian Porumbescu, criticul literar Dimitrie Păcurariu, scriitorul Mircea Radu Iacoban, academicianul Cristofor Simionescu, profesor doctor docent Nicanor Mânecan, scriitorul şi profesorul Norman Manea, recentul candidat la premiul NOBEL. Acum, după 150 de ani de la înfiinţare, la Colegiul Național „Ştefan cel Mare” din Suceava sunt şcolarizaţi anual peste 800 de elevi, în 27 de clase de gimnaziu şi liceu și predau 65 cadre didactice. Colegiul funcţionează într-o clădire de patrimoniu, construită în urmă cu 120 de ani, declarată monument istoric. Rezultatele colegiului vorbesc de la sine: ultimele medii de admitere sunt peste 9,60, promovabilitatea la BAC de peste 98 % și peste 120 elevi olimpici în ultimii 5 ani”, a declarat președintele PDL.
În interpelarea făcută, Gheorghe Flutur a cerut ministrului Remus Pricopie să precizeze dacă Ministerul Educației Naționale are în vedere identificarea de soluții pentru reluarea lucrărilor la sala de sport a Colegiului Național „Ştefan cel Mare” Suceava și să precizeze care este termenul estimat pentru finalizarea investiției.
Lasa un raspuns