Sala Unirii din cadrul Palatului Administrativ din Suceava s-a deschis în mod oficial în perioada ediției de anul acesta a Programului Ștefanian. În prima zi a ediției din acest an la Suceava au venit delegații din Republica Moldova, respectiv din municipiul Chișinău și raioanele Ștefan Vodă, Sîngerei și Rîșcani. Cu acest prilej au fost semnate înțelegeri de cooperare între județul Suceava și unitățile administrative din Republica Moldova.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, dar și cei trei președinți de raioane din Republica Moldova și-au exprimat încrederea că acest acord va fi unul funcțional, cu rezultate palpabile pentru toate părțile..

„Ne punem speranțe foarte mari în partea practică a acestei înțelegeri. Acest potențial uriaș trebuie valoroficat”, a declarat primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Gheorghe Flutur a subliniat că vor fi constituite grupe tehnice de lucru pentru promovarea în comun a proiectelor în diverse domenii, insistând pe cooperarea în domeniul economic.

De altfel, șeful administrației sucevene a subliniat că este importantă și cooperarea în domeniul turismului, anunțând astfel că instituția pe care o reprezintă este dispus să organizeze la Chișinău un eveniment de amploare.

Pe de altă parte, președintele raionului Ștefan Vodă le-a propus celor de Suceava ca USV să deschidă într-o unitate școlară din acest raion secții de învățământ superior, iar prorectorul USV,  Ștefan Purici, a precizat că există posibilitatea încheierii unor acorduri de parteneriat astfel încât tinerii din Republica Moldova să poată obține o diplomă dintr-o țară UE fără să fie nevoiți să plece din țara lor.  

„Ceea ce facem noi astăzi este să punem cărămizi, de jos în sus, la o relație foarte consolidată între două țări. Nu vreau să rămânem la vorbe”, a subliniat Gheorghe Flutur.

Un alt moment important din cadrul evenimentului este slujba de pomenire a voievozilor Moldovei, la Capela Cetății de Scaun a Sucevei. 

Trebuie precizat că deligațiile din Republica Moldova vor vizita Muzeul Satului Bucovinean, dar  și expoziția meșterilor populari de pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde au avut ocazia să deguste produsele tradiționale marca Produs în Bucovina. De asemenea, delegațiile din Republica Moldova au vizitat și Aeroportul Suceava, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean și Muzeul de Istorie.

Trebuie precizat că la ceremonie au luat parte reprezentanți ai Universității „Ștefan cel Mare”, Camerei de Comerț și Industrie, Inspectoratului Școlar Județean, Muzeului Național al Bucovinei, Spitalului Județean Suceava și Centrului Cultural Bucovina pentru discuții privind pregătirea unor proiecte comune pe domeniile prevăzute în acorduri.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.