Senatorul Gheorghe Flutur îi solicită lui Dan Șova, ministru al transporturilor, să includă autostrada Nord-Sud în masterplanul pentru proiecte de transport. Aceasta ar urma să treacă şi prin Siret şi Suceava.

Gheorghe Flutur a afirmat că pentru această investiție trebuie să se alieze toți parlamentarii județelor din Moldova. „Şi locuitorii din Moldova au dreptul să poată ajunge la București în 2 – 3 ore, nu doar cei din Ardeal sau cei de pe Valea Oltului. Este o oportunitate şi nu trebuie ratată. Se observă că ţările din Europa de Vest se uită cu mai multă atenţie şi vor trata cu prioritate această zonă pentru crearea infrastructurii de transport pe graniţa de est a Uniunii Europene. Nu o zonă săracă, ci una dezvoltată economic înseamnă securitate la graniţa de est a UE. De aceea, autorităţile române trebuie să se grăbească, să includă proiectul în masterplanul de transport şi să asigure şi finanţarea studiului de fezabiliate”, a spus Flutur. Conform lui, Executivul are ca termen limită de finalizare a acestui masterplan pentru proiectele de transport data de 31 iulie.

Flutur a subliniat faptul că autostrada Siret-Suceava-Bacău-Mărăşeşti-Tişiţa este prevăzută în planul de amenajare a teritoriului naţional, menționând faptul că acest coridor există natural. „Este o mare aşteptare pentru un asemenea traseu spre Marea Neagră şi Turcia”, a declarat Flutur. Acesta este de părere că dezvoltarea infrastructurii de transport în această zonă este doar începutul pentru o creștere economică, pentru dezvoltarea industriei şi a turismului. Conform lui Flutur, proiectul pentru construcţia acestei autostrăzi este în atenţia Guvernului din Polonia, şi în mod sigur şi în atenţia autorităţilor din Ucraina.

Flutur a precizat că actuala situaţie din estul Europei, dar şi deschiderea Uniunii Europene spre ţări precum Ucraina şi Republica Moldova reprezintă o oportunitate pentru finanţarea autostrăzii nord-sud, pe coridorul pan-european IX, care leagă Marea Baltică de Marea Neagră prin Polonia, Ucraina şi România.

„Acest coridor de transport a fost aprobat de autorităţile europene, dar din păcate nu figurează între priorităţile şi masterplanul Guvernului de la Bucureşti. Şi trebuie spus că această autostradă poate fi finanţată prin accesarea de fonduri europene prin Programul TEN-T, iar autorităţile române vor trebui să aloce în acest an cel puţin cinci milioane de lei pentru întocmirea studiului de fezabilitate”, a declarat preşedintele PDL Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.