Duminică, 20 august, a fost sfinţit primul spital al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Instituţia medicală se află în oraşul Dolhasca şi va oferi servicii medicale pentru cei peste 10.000 de locuitori din zonă.
Unitatea medico-socială „Sfântul Gheorghe” a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. În continuare, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie.
Proiectul Spitalului din Dolhasca a fost iniţiat în anul 2004 şi a fost realizat în mare parte prin efortul părintelui Gheorghe Saftiuc de la Parohia „Învierea Domnului” din Dolhasca.
„Acest spital va fi un spaţiu al vindecării trupeşti şi sufleteşti. Tot ce s-a făcut aici s-a realizat cu oameni şi pentru oameni. Ca preot am văzut atâta suferinţă în rândul semenilor, încât m-am simţit obligat să fac ceva în acest sens. Este o jertfă comună nouă tuturor peste care Cel de Sus şi-a pus girul şi mila Sa. Astăzi când se strigă pe nedrept în popor „vrem spitale şi nu catedrale”, comunitatea din Dolhasca demonstrează că Biserica ştie, poate şi se implică în vindecarea sufletească, dar şi trupească”, a spus părintele Gheorghe Saftiuc.
În Patriarhia Română funcţionează peste 700 instituții și servicii sociale
La evenimentul de sfințire a spitalului au participat oficialităţi centrale şi locale. Victor Opaschi, Secretarul de stat pentru culte, a vorbit despre activitățile social filantropice derulate, în ultimii ani, de Biserica Ortodoxă Română.
„Să nu uităm că scopul principal al lucrării Bisericii este sfinţirea şi mântuirea oamenilor şi, mai apoi, asistenţa socială care, desigur, este foarte importantă, a punctat domnia sa. Aceşti secularişti critici ai Bisericii Ortodoxe Române refuză să vadă realitatea celor peste 500 instituţii şi programe social caritabile ale Bisericii Ortodoxe, peste 150 cantine sociale, zeci de organizaţii şi programe de asistenţă socială şi social-medicală, din ce în ce mai multe farmacii sociale şi clinici”, a spus Victor Opaschi.
La eveniment au luat parte sute de persoane din localitatea Dolhasca și din satele învecinate. Ei sunt mulțumiți că nu vor mai fi nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a beneficia de servicii medicale.
Noua instituţie medicală funcţionează în vechiul spital modernizat şi extins cu ajutorul finanţării venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a Asociaţiei „Mila creştină“ din localitate, dar şi din alte surse.
Unitatea socio-medicală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ dispune în prezent de 35 de paturi şi îşi desfăşoară activitatea având 2 medici, 6 asistenţi medicali şi infirmiere. Interiorul este realizat după ultimele standarde.
Lasa un raspuns