Comuna Vatra Moldoviței a cunoscut o vizibilă evoluție în ultimii ani, perioadă în care administrația publică locală a fost aplecată către nevoile oamenilor, astfel că sub reprezentarea inginerului Virgil Saghin, localitatea a înflorit prin proiectele implementate.
Astfel, dacă ar fi să facem referire la fondurile europene accesate, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, măsura 3.2.2., au fost modernizate mai multe drumuri comunale de interes local, iar pe măsura 1.2.5., în comuna Vatra Moldoviței au fost modernizate drumurile agricole de exploatație.
Prin Programul Național de Dezvoltare Locală, prin fonduri guvernamentale, în localitatea Vatra Moldoviței s-au construit un drum, un pod și apărări de maluri în zona Dealul Vasile – Izvor. Podul are o lungime de 126 de metri liniari, acestuia adăugându-i-se un kilometru de gabioane care au rolul de a proteja terenul și locuințele din zona apropiată în cazul inundațiilor și 0,5 kilometri de asfalt. Acest pod deservește 400 de hectare de teren agricol, proprietate a cetățenilor, și reprezintă o rută alternativă ce scurtează distanța din Valea Stânei către satul Paltinu.
Tot sub îndrumarea lui Virgil Saghin a fost asfaltat și Drumul Comunal 32 din satul Paltinu, au fost pietruite mai multe drumuri vicinale în satele Vatra Moldoviței, Paltinu și Ciumârna și au fost construite poduri peste râul Ciumârna. Trebuie precizat că Drumul Comunal 32 Paltinu, care are o lungime de aproximativ 4,3 kilometri, a fost modernizat de două ori în cei 12 ani de mandat.
În ceea ce privește educația, Virgil Saghin a pus un mare accent pe acest domeniu, întrucât a considerat că preșcolarii și elevii din comună merită să aibă cele mai bune condiții, în felul acesta și rezultatele urmând să fie pe măsură. Astfel, au fost modernizate școlile din Vatra Moldoviței și Paltinu, iar Școala Spărturi a fost compartimentată și dotată.
„De asemenea, am reușit, prin PNDL, să modernizăm Școala și Grădinița din satul Ciumârna și am construit, pe fonduri europene, prin GAL, o Bază Sportivă în comună. Acestea sunt lucruri de care comunitatea are nevoie și pe care noi, cei din administrația publică locală, le facem ca urmare a nevoilor lor”, a declarat inginerul Virgil Saghin.
Acesta a adăugat că în satul Valea Stânei a fost construit un centru de zi pentru copii, investiția fiind realizată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, măsura 3.2.2, care găzduiește astăzi Școala Primară Valea Stânei.
De altfel, tot în mandatele inginerului Virgil Saghin, în bisericile din comuna Vatra Moldoviței au fost instalate sisteme de încălzire, unitățile de cult beneficiind în permanență de susținerea Primăriei Vatra Moldoviței.
Pe de altă parte, în Vatra Moldoviței a fost înființat Centrul Local de Informare și Promovare Turistică, investiția fiind realizată prin PNDR, măsura 3.1.3.
Totodată, au fost renovate Sala Polivalentă Ciumârna și Căminul Cultural Paltinu.
„Dacă ar fi să rămânem în aceeași zonă vă pot spune și că unitatea administrativ teritorială Vatra Moldoviței are în dotarea parcului auto un utilaj pentru întreținerea drumurilor, achiziționat prin PNDR, măsura 3.2.2., și o autospecială de stingere a incendiilor, care este foarte utilă în comunitate. De altfel, administrația publică locală a creat condiții și pentru comercianții care-și desfășoară activitatea în Piața Vatra Moldoviței, construind o hală”, a mai spus Virgil Saghin.
În ceea ce privește iluminatul stradal, Primăria a avut grijă ca acesta să fie extins și modernizat. Astfel, au fost extinse rețelele electrice în zona Dealul Vasile și spre Moldovița, iar lămpile clasice au fost înlocuite cu led-uri. De asemenea, în preajma sărbătorilor creștine, comuna Vatra Moldoviței a beneficiat de un iluminat festiv.
„Unul dintre cele mai importante proiecte reprezintă înființarea sistemului de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare, sisteme ce vor fi extinse pentru ca toți locuitorii comunei Vatra Moldoviței să se poată racorda la apă și canal”, a subliniat inginerul Virgil Saghin.
În încheiere, inginerul Virgil Saghin a declarat că lucrurile bune pentru comunitatea din Vatra Moldoviței vor continua, întrucât există multe proiecte aflate în diferite etape de implementare: sunt depuse, sunt în licitații sau se așteaptă semnarea contractului de finanțare.
„Modernizarea comunei Vatra Moldoviței nu se oprește aici, ba mai mult decât atât, în următorii ani multe clădiri nu vor mai semăna cu cele actuale, iar altele se vor construi de la zero”, a conchis Virgil Saghin.
Avem un bun gospodar în fruntea comunei ori vrea cineva sa recunoască meritele ori nu ele sunt vizibile cu ochiul liber, sa nu uitam a fost destul de tânăr când ocupat ace asta funcție de conducere
Felicitări!!!