Vineri, 13 septembrie 2019, sediile subunităților de intervenție din județ ale ISU Suceava și-au deschis porțile pentru toți cei care au dorit să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască aspecte importante legate de activităţile, rolul şi principalele atribuţii ale structurilor de intervenție.
Participanții au avut ocazia să vizualizeze tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, să cunoască măsurile și modul de comportare pe care trebuie să le adopte în cazul producerii diverselor situații de urgență.
Tot vineri a avut loc un ceremonial religios la statuia „Pompierul”, din fața Bisericii Militare din Suceava, unde oficialitățile au ținut alocuțiuni. Trebuie precizat că la final Detașamentul de onoare a defilat în fața participanților.
„Sărbătorim, la 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România, un eveniment prin care, de 171 de ani se perpetuează amintirea eroismului dovedit pe câmpul de luptă de către înaintașii noștri. Povestea pompierilor-eroi începe la 13 septembrie 1848, pe fondul Revoluţiei Paşoptiste, când o oaste turcă pătrunde pe teritoriul românesc cu intenţia declarată de a înnăbuşi Revoluţia. Acesta a fost un moment de referinţă pentru istoria românilor, un reper fundamental în conştiinţa naţională, prin faptele de armă ale pompierilor, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu”, a spus șeful ISU Suceava, col. ing. Costică Ghiață.
Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi le-a transmis pompierilor militari un mesaj din partea administrației publice locale.
„Trebuie să vă mulțumim pentru ceea ce faceți, să vă urăm sănătate și putere de muncă! La mulți ani, stimați pompieri suceveni și români!”, le-a transmis viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi pompierilor militari.
De asemenea, un mesaj din partea administrației publice județene pentru salvatori a avut și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Viorel Seredenciuc.
„Pompierii sunt cei care intervin atunci când undeva, o viață este în pericol. Noi toți, civilii, trebuie să vă mulțumim și să vă aducem foarte multă recunoștință. La mulți ani”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Viorel Seredenciuc.
Prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, le-a transmis pompierilor militari mesajului primului ministru, Viorica Dăncilă, dar, de asemenea le-a adresat câteva cuvinte și în numele instituției pe care o conduce.
„Vă mulțumesc pentru colaborare și pentru implicare și, vă doresc, ca de fiecare dată să vă întoarceți bine din misiunile pe care le duceți la îndeplinire în Inspectorat și, mai ales, în familiile dumneavostră! A fi pompier nu înseamnă să ai o meserie, ci să ai o viață dedicată vocației de a face bine, de a ajuta oameni și de a fi în slujba lor. La mulți ani!”, le-a spus prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, pompierilor militari.
Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. Bătălia din Dealul Spirii purtată împotriva trupelor contrarevoluţionare otomane a evidenţiat legătura strânsă între pompieri şi popor. Animaţi de dragostea de ţară, pompierii au dovedit pe timpul încleştării vitejie, curaj și măiestrie în rezolvarea oportună a situaţiilor critice, capacitate de luptă ridicată şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu inamicul.
Acum, ca și atunci, pompierii sunt însuflețiți de aceleași idealuri și valori și poartă mai departe crezul lor, prin profesionalismul şi abnegaţia cu care îşi îndeplinesc misiunile.
Lasa un raspuns