În proiectul „Puntea dorului”, inițiat acum 12 ani de Școala Gimnazială Vatra Moldoviței și Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Bistrița s-au implicat membrii Ansamblului „Gura Izvorului”, membrii GLT „Young Generation Vatra Moldoviței”, profesori de la cele două școli și, nu în ultimul rând, gospodari din comunele Vatra Moldoviței și Frumosu.
La „Dăscălița”, vineri seara emoțiile erau intense. Vătrenii îi așteptau pe măiereni. Copiii din Maieru, Bistrița și-au găsit gazde ospitaliere. Astfel din Ciumârna la Valcanu și până la Frumosu s-au împrietenit copiii proveniți din cele două zone etnografie.
Cea de a doua zi a început cu activități și jocuri menite să faciliteze intercunoașterea. Acestea au fost urmate de pregătirea pentru șezătoare, vechi obicei strămoșesc.
Sezătoarea a fost precedată de o paradă a portului popular. Copiii, profesorii, părinții și bunicii și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Moldovița, loc de cult și spiritualitate.
După lecția de istorie și religie de la mănăstire, întregul alai s-a îndreptat la „Dăscălița”. Aici copiii au reînviat, într-o frumoasă șezătoare, obiceiurile specifice celor două zone etnografice, unite pentru câteva zile de copii îndrumați de profesori inimoși și iubitori de tradiție, cultură, educație, formare.
Activitatea de sâmbătă s-a încheiat cu cina festivă.
Duminică, voluntarii au pregătit pentru oaspeți jocuri, cântece și ateliere creative. Astfel acțiunea din acest proiect s-a încheiat într-un ton vesel astfel încât scopul activității să fie pe deplin atins. Copiii din Vatra Moldoviței au acceptat provocarea de a cunoaște ținuturile Măierene peste două săptămâni.
Lasa un raspuns