Sambată, 6 martie, în jurul orei 9:00, a fost semnalat un incendiu violent, cu mari degajari de fum, în partea superioară a Palatului Administrativ Suceava. Și la această oră pompierii se luptă să stingă ultimele focare active.
Potrivit primelor informații, au ars aproximativ 2.000 de metri pătrați din acoperișul clădirii, precum și mansarda. Totodată, au fost afectate toate birourile Prefecturii Suceava, iar apa folosită de pompieri pentru stăvilirea flăcărilor a afectat și etajul 1, acolo unde funcționează Consiliul Județean Suceava.
La fața locului intervin 18 mașini de stingere, dintre care 13 din cadrul ISU Suceava și 5 de la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile, Baia, Bosanci, Todirești și Liteni.
Potrivit pompierilor, s-a intervenit și cu cinci autospeciale dotate cu scări, acestea fiind din dotarea ISU Suceava, ISU Botoșani și ISU Iași, precum și de la Detașamentele de Pompieri Fălticeni și Rădăuți. La fața locului a mai fost și o autospecială de la Detașamentul de Pompieri Câmpulung Moldovenesc.
Pe de altă parte, pentru a-i sprijini pe salvatori, la Palatul Administrativ au fost prezenți și președintele Gheorghe Flutur, vicepreședintele CJ Cristi Crețu, prefectul Iulian Cimpoeșu și subprefecții Daniel Prorociuc și Alexandru Salup, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, precum și viceprimarul Lucian Harșovschi. Totodată, în zonă au fost și șefii mai multor instituții, respectiv șeful ISU Suceava, colonelul Costică Ghiață, șeful IPJ Suceava, comisarul șef Florin Poenaru, șeful IJJ Suceava, locotenent-colonelul Mihai Lungu, precum și șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și-a exprimat regretul față de incidentul de la Palatul Administrativ Suceava.
„Încă suntem în proces de stingere a acestui incendiu. Îmi pare extraordinar de rău de ceea ce s-a întâmplat. Este o clădire de patrimoniu, cea mai importantă clădire din județul Suceava. Am ajuns și eu de la Gura Humorului în jumătate de oră, ne-am mobilizat, însă ceea ce este cel mai important este faptul că nu sunt victime. La trei minute au venit pompierii cu o scară și au început autospecialele să stingă incendiul. Noi ne organizăm cu o comisie pentru evaluarea exactă a pagubelor. E o mansardă de aproape 2.000 de metri pătrați.
Mansarda a fost modernizată în 2015 și există autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență a clădirii Palatului Administrativ. În momentul de față încercăm să limităm pagubele. Noi ne pregătim cu toată lumea de aici, să vedem ce soluții vom avea pentru că probabil va trebui să relocăm o parte din birourile Consiliului Județean și ale Prefecturii și trebuie găsite alte soluții”, a declarat președintele Gheorghe Flutur, care a adăugat că: „Acolo s-a încins căldură foarte mare și până nu s-a spart tabla ca să se poată evacua, incendiul nu putea fi localizat. Mai multe vor spune specialiștii. Suntem aici pentru a lupta cu toată suflarea ca să diminuăm aceste pagube. Și îmi exprim regretul profund pentru tot ceea ce s-a întâmplat”.
Șeful județului a subliniat că a discutat deja cu ministrul de Interne, care l-a întrebat dacă are nevoie de sprijin.
De cealaltă parte, prefectul Iulian Cimpoeșu a declarat că, fiind doar de o zi în Prefectură, nu poate să dea detalii despre ceea ce s-a întâmplat, însă este mulțumit de intervenția pompierilor suceveni.
În ceea ce privește documentele și aparatura din cadrul celor două instituții, Cimpoeșu a declarat că s-a reușit scoaterea acestora din clădirea cuprinsă de flăcări.
„În biroul prefectului a căzut tavanul și este distrus în totalitate. Incendiul a pornit de undeva din pod”, a declarat Iulian Cimpoeșu.
Potrivit unor surse, există posibilitatea ca incendiul să fi pornit din noaptea de vineri, 5 martie, spre sâmbătă, 6 martie, însă să fi ars mocnit. Cu siguranță, după lichidarea ultimelor focare, experții vor anunța care a fost cauza probabilă de izbucnire a incendiului.
Palatul Administrativ din Suceava este o clădire în stil baroc construită între anii 1903-1904 în municipiul Suceava pentru a servi ca sediu autorităților administrative ale orașului.
Lasa un raspuns