Marți, 7 aprilie, în toată presa a izbucnit un nou scandal, legat de un asistent medical de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc care a refuzat să fie transferat la unitatea spitalicească din Suceava, deși este infectat cu COVID-19. Mai mult decât atât, medicul curant i-a dat posibilitatea să iasă din spital, pe bază de semnătură, deși suferă de o boală extrem de contagioasă, iar în astfel de situații nu trebuie procedat așa.

Generalul Ionel Oprea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, care a fost detașat la Suceava pentru a coordona activitatea Spitalului Județean, a declarat, pentru SuceavaLive, că a aflat din presa centrală despre această situație, întrucât aici nimeni nu l-a anunțat. Acesta a subliniat că situația la unitatea spitalicească suceveană este extrem de complicată, întrucât medicii nu fac întotdeauna ce este bine și a dat exemplul unui doctor urgentist care a lăsat bolnavi simptomatici să plece acasă.

„Am adormit îmbrăcat și m-am trezit la ora 1:00 și am dat drumul la televizor. Am rămas blocat! Pur și simplu siderat! Nu am știut nimic. Am avut discuții cu cei de la UPU, iar șefului de acolo i-am cerut să ia notă explicativă de la doctorul care a fost înainte pentru că a făcut prostii. Se pare că nu a adoptat cea mai bună atitudine la niște bolnavi care au plecat simptomatici. Este un balamuc  pe care greu o să îl punem pe picioare. Se pare că nu avem concursul tuturor oamenilor”, a declarat, pentru SuceavaLive, generalul Ionel Oprea.

În încercarea de a evita așteptarea oamenilor în ambulanțe, Ionel Oprea a precizat că a încercat să ia măsuri încă de săptămâna trecută, însă medicul epidemiolog și șoferii de pe ambulanțe i-au spus că un cort pentru bolnavi nu este cea mai bună soluție. De aceea a decis să nu îl amplaseze, însă a dispus ca triajul medicilor din UPU să se efectueze în mai multe puncte, iar numărul paturilor de pe sectoare să fie suplimentat.

„Am discutat vineri cu șeful Ambulanței și mi-a spus că trebuie să facem ceva și, imediat am chemat oamenii, împreună cu dr. Derioiu și am vrut să fac un cort de tranzit în care, pacienții care veniseră și așteptau rezultatele CT să aștepte acolo. Am avut două informații care nu mi-au permis să fac asta: medicul epidemiolog mi-a interzis pentru că nu se știe care dintre acei pacienți sunt infectați cu COVID-19 și care nu și nu am voie să îi amestec, iar domnul colonel responsabil cu disciplina a vorbit cu șoferii de pe Ambulanțe, care au spus că «Domnule, nu ne convine să îi lăsăm aici pentru că ulterior ne cheamă să îi ducem acasă, transformându-ne în TAXI»”, a explicat generalul Oprea.

În ceea ce privește situația în care se afla Spitalul Județean Suceava când a venit să îl coordoneze, secretarul de stat a subliniat că aceasta nu era una dintre cele mai fericite, acuzând că „oamenii mureau noaptea pe secții fără ventilație, pentru că medicii nu erau atenți la evoluția bolii”.

„E vina mea că nu am reușit să pătrund în toate cotloanele. Poate că era o soluție să închidem spitalul. S-o luăm de la zero. Să reglementăm. Să aducem personal pe care să-l antrenăm în tratamentul acestei epidemii nenorocite și când aveam un potențial de 70% ca resursă și antrenament să-l deschidem. Poate că era mai bine așa. Noi am preluat totul căzut, prăbușit și din mers, cu toată opoziția unora, îl punem să funcționeze. Avem aproximativ 600 de bolnavi. De când am venit, am constatat că oamenii mureau noaptea pe secție și am făcut scandal! Am luat medicii anesteziști și am făcut, din nou, procedură. Dacă mureau pe secție înseamnă că nu erau bine îngrijiți. Medicii de acolo nu își făceau treaba, în sensul că nu semnalau imediat că pacientul a început să aibă niște manifestări de evoluție nefavorabilă și că trebuiau să fie duși la Terapie Intensivă și au murit fără ventilație”, a subliniat secretarul de stat Ionel Oprea.

 

Asistentul medical de la Câmpulung a semnat pe proprie răspundere că se descurcă singur

 

În ceea ce-l privește pe asistentul medical de la Câmpulung Moldovenesc care a semnat pe propria răspundere că vrea să plece acasă și care, ulterior s-a răzgândit, secretarul de stat a subliniat că, atât pacientul, cât și medicul curant care i-a permis să plece acasă vor trebui să răspundă pentru fapta lor. Conform acestuia, dacă asistentul medical avea orice altă boală necontagioasă și nu atât de periculoasă, avea dreptul să decidă ce face cu viața lui, însă, în contextul în care, la nivel global se vorbește despre impactul negativ pe care coronavirusul îl are asupra tuturor oamenilor,  pacientul nu are dreptul de a alege.

„Dacă era vorba de o boală netransmisibilă, îi dădeam dreptul să facă ce vrea cu viața lui, însă în situația unei boli contagioase există riscul să îi îmbolnăvească și pe alții și, în situația asta cine hotărăște ce se face cu un bolnav RĂSPUNDE!”, a subliniat generalul Ionel Oprea.

 

Generalul Oprea ia în calcul destituirea din funcție a șefului Ambulanței Suceava

 

Generalul Ionel Oprea a precizat că Alexandru Lăzăreanu, șeful Ambulanței Suceava, are un comportament deplasat și face acuzații fără fundament, iar dacă se va constata că acesta nu se conformează să regulilor impuse, va recurge chiar și la destituirea din funcție.

„Eu l-am informat despre situație, însă dumnealui a vorbit foarte urât. I-am spus să se calmeze că avea niște informații false. În ceea ce privește salvările, i-am relatat exact ce am și făcut, însă dumnealui a spus că nu este adevărat. În consecință, i-am spus să vorbească cu șoferii de pe ambulanțe și să mă sune după, însă nu am mai primit niciun apel de la el, fapt ce denotă că a aflat de la ei ce-mi transmisese mie domnul colonel”, a explicat generalul Ionel Oprea.

Acesta a adăugat că în momentul în care i s-a adus la cunoștință că sunt salvările în așteptare pentru că nu mai sunt paturi pentru internări, a oprit imediat instructajul personalului și a dat dispoziție să se extindă mai multe sectoare și în 20 de minute s-a rezolvat problema.

Generalul Ionel Oprea a subliniat că dacă șeful Ambulanței Suceava nu face lucrurile cum trebuie, are toate șansele să fie destituit din funcție

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.